Сотир Цацаров чел делото срещу Цветанов преди да бъде разпределено на съдия

20 декември 2012 16:33

Сотир Цацаров чел делото срещу Цветанов преди да бъде разпределено на съдия
©
3665 5

Имам конкретни намерения за въвеждане на подходи и практики, които биха довели до подобряване на работата на държавното обвинение.

Това каза кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването пред ВСС. Припомняме, че по-късно днес ще стане ясно кой ще заеме поста.

Той посочи като един от приоритетите си оптимизация на кадровата политика. Цацаров каза, че в момента в прокуратурата работят 2339 магистрати. Според него тази бройка е достатъчно прокуратурата да осъществява функциите си. Кандидатът за главен прокурор обаче вижда проблем с незаетите щатове. По думите му една от причините за това е продължителният период от време, през който не са провеждани конкурси. Той има намерение да отправи предложенията си по темата към ВСС.

Цацаров каза, че ще работи за предвидимо развитие на прокурорите в кариерата на базата на ясни принципи, т.е. те да имат възможност бързо да напредват в кариерата при безупречна работа. Кандидатът уточни, че става въпрос за хората, за които няма съмнения, че вършат работата си честно и без задкулисни договорки. Той иска промяна в дейността на главния прокурор, свързана със задължението му да дава препоръки на районните и окръжни магистрати. Цацаров има за цел да се оптимизира работата така, че тази функция да не бави работата на държавното обвинение. Той обеща да води интензивна публична комуникация чрез подобряване на работата на пресцентъра на прокуратурата. Според него много от дейностите там се дублират.

"Няма случай, в който случай на съпругата ми, която е нотариус, да е бил разглеждан в Пловдивския окръжен съд", категоричен бе Цацаров. Той отрече семейството му да е ползвало кредит от обслужващата съда банка. Цацаров потвърди, че е бил награден с пистолет от МВР. Той уточни, че това е станало пред 2005 г. и е бил награден от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. Наградата била заради създаването на електронна връзка между пловдивските съдилища, която била "полезен принос в улесняване на работата" на правоохранителната и съдебна система. "Нямам основания да се срамувам от подобна награда", категоричен бе Цацаров.

Той каза, че е чел делото, което Мирослава Тодорова заведе срещу Цветан Цветанов за клевета. Пред членовете на ВСС той уточни, че е направил това преди делото да бъде разпределено на съдия-докладчик, а причината била силният медиен интерес. Цацаров, който е председател на окръжния съд в Пловдив, където се гледа делото, каза, че след разпределението съдията е работил повече самостоятелно. Наказателната политика не може да се определя от един административен ръководител, каза Цацаров. Вредни са съвещанията между съдии и прокурори и за това предлагам отмяна, допълни той.

Мястото на прокуратурата е в съдебната власт, категоричен е Цацаров. За съжаление съм виждал системи, в които прокурорите се назначават от парламента или Министерския съвет. Това дава негативни резултати. Всяко рязко движение като място ще е вредно за прокуратурата, съдебната власт и обществото, каза още той.

Константин Тодоров
3665 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
123

2014.09.16 | 18:09

5
ОС-ТАВ-КА!!!
Стефан Стоянов

2014.09.16 | 18:08

3
Посочете само едно име на : честен прокурор ;честен съдия ; адвокат или нотариус от някой град в България и в т.ч. -- да е беден -/без банкови сметки ; само с 1 имот и само с една кола- за цялата фамилия /
АААААААААААААА

2014.09.16 | 18:08

4
ТАКИВА НЕ СЪЩЕСТВУВАТ В БЪЛГАРИЯ.

2014.09.16 | 18:08

2
Пак прасенце. :D:D:D
Бай Тошо

2014.09.16 | 18:08

1
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш!

Добави коментар

Водещи новини