Делото срещу Цветан Цветанов започва на 10 октомври

  • 16 септември 2013 14:53

  • 1436
  • 0
Делото срещу Цветан Цветанов започва на 10 октомври
©

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов започва на 10 октомври, съобщиха от СГС, предаде БТА.

Съдията от Софийски градски съд /СГС/ Димитрина Ангелова пое делото, след като беше определена чрез жребий със системата за случайно разпределение на делата в съда.

Димитрина Ангелова е съдията, която вече е разглеждала редица обществено значими дела, сред които и това срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Делото срещу Цветанов беше разпределяно между всички съдии в градския съд и не е имало такива, които са били изключени от жребия.

На 31 юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Цветанов, който отива на съд по досъдебно производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир ФлоровСтанимир Флоров   Станимир Флоров е роден  в София. Завършва военния факултет на Националната спортна. Цветан Цветанов е обвинен, че отказал разпореждане за прилагане на СРС срещу Орлин Тодоров - бивш директор на РЗБОП във Велико Търново.

При разследването срещу Тодоров са били изготвени и разрешени от съда шест искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане е възложено на съответната структура в МВР. Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа обаче, в качеството си на министър на вътрешните работи, е бил длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до компетентната дирекция СДОТО.

Въпреки това си задължение той е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!".

Според обвинителния акт с това той не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. Срещу Цветанов се води още едно разследване - за незаконните подслушвания, които е правела СДОТО.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини