Български съд намали 224 млн. евро глоба на 300 000 лв.

Българи, осъдени в чужбина на затвор и огромни глоби, се спасяват от плащането им при трансфера на присъдите им на родна земя.

Глоба от 224 млн. евро се превръща в 300 000 лв. при адаптирането на присъда към нашето законодателство, пише в. „Сега". Това се вижда от електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС), който единствен гледа делата за трансфер на осъдени българи в чужбина и осъдени тук чужденци.

Огромната сума от 224 млн. евро всъщност са две глоби от по 112 млн. евро, определени от съда в Испания на осъден, родом от Елхово, за контрабанда на 2112.433 кг кокаин на стойност 55 704 346.03 евро. Освен глобата бившият сервитьор, работил в Слънчев бряг, е осъден и на 9 години и половина затвор. Испанските съдии приемат, че случаят е особено тежък, а кокаинът е в особено голямо количество. След като мъжът иска да изтърпи наказанието си тук, СГС потвърждава размера на ефективната присъда, но намалява в пъти глобата. 300 000 лв. всъщност е максималната глоба според българския Наказателен кодекс за престъплението, за което е осъден мъжът.

Делото срещу бившия сервитьор е цитирано от председателя на Върховния касационен съд Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва, който иска висшите наказателни съдии да излязат с тълкувателно решение за глобите от чужбина.

Въпросите, на които трябва да отговори пленумът на наказателните съдии, са дали осъдените в чужбина българи трябва да плащат глобите, определени им извън страната, и в какъв размер - наложения от чуждестранния съд или максималния, предвиден по българския НК. Заседанието по тълкувателното дело е насрочено за края на септември. Тълкувателното решение има сила на закон. Груев иска тълкуванието, след като се е оказало, че съдиите от СГС четат закона различно. Едни приемат, че осъдените в чужбина трябва да платят в пълен размер глобата си, а други я адаптират към глобите по нашето законодателство. Това увеличава риска от злоупотреби и корупция.

В искането на Груев се цитира и друг интересен пример за българин, осъден в Испания за трафик на наркотици през 2008 г. Там той получава 3 години и 3 месеца затвор и две глоби от по 6 млн. евро. При трансфера му тук СГС приема за изпълнение и лишаването от свобода, и двете глоби. Но втората инстанция изменя глобата на 100 000 лв.

Коментари

  1. 2013.09.17 | 14:35
    това е 1500 пъти по-малка глоба !!! ееех тея испанци - колко са несправедливи .... :))) баси и българските закони недодялани.....
  2. 2013.09.16 | 14:33
    И това ако не е работа за ..........мене си.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет