Главният мюфтия застана пред Пазарджишкия окръжен съд (обновена)

  • 04 юли 2013 11:25

  • 1300
  • 1
Главният мюфтия застана пред Пазарджишкия окръжен съд (обновена)
©

Главният мюфтия на Република България Мустафа Алиш Хаджи застана пред Пазарджишкия окръжен съд в рамките на делото за разпространение на радикален ислям. Повече от час и половина продължи разпита.

Хаджи обясни, че познава осем от подсъдимите в процеса и подробно влезе в детайли по зададените му въпроси относно комисията по фетва, която се оглавява именно от него, предаде репортер на novini.bg.

"България има Национален съвет на религиозните общности, в който участват представители не само на мюсюлманската религия, но и на други религии. Затова мюсюлманите общуват и с хора от останалите религии. Главното мюфтийство ръководи дейността на районните мюфтийства, които са 21, така че то осъществява контрол върху тях”, каза главният мюфтия. Той уточни, че комисията е решила мюсюлманите да се погребват без дрехи и ковчег, само с плат, който се изработва за погребенията по специален начин. Главният мюфтия се върна назад в годините и обясни, че при комунизма хората са били принудени да се погребват в ковчези и с дрехи и тъй като това е продължило десетки години, някои от мюсюлманите са приели, че това е нормален начин за погребение.

Главният мюфтия бе категоричен пред съда, че в България не се извършват религиозни дейности в противоречие на мюсюлманското вероизповедание.

Мустафа Алиш Хаджи отрече да знае за получавани средства от ислямистка фондация от Саудитска Арабия за подпомагане на сираци, въпреки че е имал среща с нейни представители. Той посочи още, че не съществува забрана да се внасят каквито и да е книги в България и обясни, че самият той е внасял литература от Йордания.

"В това отношение съм горд, че съм гражданин на Република България", заяви Мустафа Алиш Хаджи. На въпрос прокуратурата главният мюфтия обясни, че често пътува до Саудитска арабия, но не си спомня да е бил придружаван от Муафак Ал Асад, свидетел по същото дело, но не отрече че двамата се познават.

По молба на прокурора към делото бяха приобщени нови писмени доказателства, след които е и справка за напускане на страната на мюфтията и Ал Асад по едно и също време от едно и също място. В съдебната зала прокурорът представи заверен превод на писма между главния мюфтия и организацията "Ал Уакф ал Ислями". Той обаче каза, че често има фалшификати на писма и не може да знае дали са написани и подписани от него.

Последвайте канала на

1300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.04 | 21:00

1
СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ СМРАДЛИВИ ЧИТАЦИ И МАНГАЛИ.СМЪРТ ЗА ДПС.

Добави коментар

Водещи новини