Лазар Груев: Независим орган да контролира СРС-тата

Председателят на Върховния касационен съд Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва се обяви за създаването на независим орган за контрол над специализираните разузнавателни средства, предаде Дарик.

Груев каза, че у нас се подслушва прекомерно и в голяма част от случаите СРС-тата се ползват като единствено средство за събиране на доказателства.

Груев припомни, че още през 2007 г. със свое решение Европейският съд за правата на човека очертава основните проблеми на подслушването у нас. Констатирано е, че тайното наблюдение се използва прекомерно, а целият контрол над СРС-тата е в ръцете на МВР.

Редно е и да се уведомява лицето, което се подслушва, когато срещу него бъде прекратено използването на СРС-та, и при липса на риск, както е в Европа. Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва напомни, че законът гласи специални разузнавателни средства да се използват в краен случай при разкриване и предотвратяване на тежки престъпления и такива срещу националната сигурност. Той отново подчерта, че е редно законът да бъде променен, за да може съдията да има достъп до делото преди да разпише разрешението за прилагане на СРС-та. За миналата година тези разрешения са били 12 177, от които близо 5560 са от Софийския градски съд, спецсъдът се отчита с 679.

Груев изтъкна, че в България се е загубила границата и подслушването вече се ползва като основен начин за събиране на доказателства, наред със свидетелските показания. Нужно е да се създадат други средства за подслушване и качествена експертиза, да се прилага модерна техника, а контролът над СРС-тата да е независим.

Заместникът на Груев Красимир Влахов представи резултатите от проверките в апелативните съдебни райони за случайното разпределение на делата в съдилищата. Тя показва, че нарушения в този аспект не са налице, а делата се решават в разумни сокове. Проблем обаче все пак има и той е, че се образуват дела по нередовни или недопустими жалби, за което вина носят и окръжните съдилища.

Коментари

 1. 2013.06.03 | 20:00
  не зависим орган в България няма и не може да има! властоимащите веднага ще вкарат свои хора и агенти, иди обяснявай после, че е независим...
 2. 2013.06.01 | 19:45
  Другарю Груев, в качеството си на какъв правите подобни коментари?!?!?! От една страна, всяко едно СРС се разрешава от НЕЗАВИСИМИ СЪДИИ и Вие не би трябвало да се месите в тяхните дела, не би трябвало с подобни коментари и инициативи да се опитвате да влияете на съдиите!!! От друга страна, исканията за разрешаване на СРС-та се правят от други органи, извън съдебната система и ако в България наистина има разделение на властите, Вие като председател на ВКС нямате право да се месите в работата на другите власти!!!!
 3. 2013.06.01 | 18:53
  "Физкултурника" с един шут ще изпрати при "началника" на "пожарникаря" Сере,гей СтанибосcОФ, Люто ви Местам и Волем Си дера - спешно да им направи "ревизия". Скоро!!!МНОГО СКОРО!
  1. 2013.06.01 | 18:53
   da ti go na4ukam
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет