Лазар Груев: Срокът за касиране на изборите е 23 май

Срокът за подаване на жалби за касиране на изборите не е изтекъл, той изтича в четвъртък, 23 май и е седемдневен от обявяването на резултатите от ЦИК. Това коментира във Варна председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва.

Той допълни, че във ВКС до края на вчерашния работен ден е постъпила една жалба от партия "Другата България" и от кандидати за народни представители от тази партия. Запитан има ли съдебна практика по този въпрос, Груев посочи, че през 2009 или 2010 г. е имало обжалване на изборите с искане за касиране от кандидат, но жалбата е била отклонена. Всеки случай е индивидуален и зависи от мотивите и от аргументите, които са посочени, каза председателят на ВКС, пише "Стандарт Нюз".

Груев обясни, че в стария закон за избор на народни представители е предвидено, че искания за касиране на избори могат да се подадат чрез органите по чл. 150 от Конституцията - това са президентът, Министерски съвет, двете върховни съдилища и главният прокурор пред Конституционния съд. Сега действащата разпоредба на чл. 264 от Избирателния кодекс е с друга редакция - тя казва, че изборите могат да бъдат оспорени пред тези органи, които могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане, допълни председателят на ВКС.

 

Коментари

 1. 2013.05.24 | 21:45
  груев, ГРУХ .....
 2. 2013.05.24 | 21:45
  БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИ ОТ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!
  1. 2013.05.24 | 21:45
   А КЪДЕ ОСТАВИ ПРЕСТЪПНИТЕ МУТРИ, ОТ КОИТО СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИ. ДА НЕ СИ И ТИ ОТ ТЯХ.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет