Прокуратурата все още търси престъпници в ЧЕЗ, ДКЕВР и НЕК

  • 07 май 2013 06:29

  • 2314
  • 2
Прокуратурата все още търси престъпници в ЧЕЗ, ДКЕВР и НЕК
©

Въпреки заканите на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, че държавното обвинение има воля да доведе докрай разследванията в ЧЕЗ, Националната електрическа компания и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, до момента Софийската градска прокуратура не е повдигнала нито едно обвинение по шумно обявените преди месец пет разследвания. Това съобщи говорителят й Румяна Арнаудова, пише "Сега".

Петте разследвания започнаха след проверка на прокуратурата в трите електроразпределителни дружества, ДКЕВР и НЕК. Активността на държавното обвинение дойде като отговор на масовите протести срещу високите сметки за ток, които свалиха правителството на ГЕРБ.

След двуседмично четене на документи прокуратурата обяви, че министерството на икономиката е пропуснало да си прибере дивиденти от печалбата на ЧЕЗ, докато все още беше собственик на 33% от акциите на дружеството. В периода 2007-2011 г. печалба е разпределена само за 2010 г., независимо че всяка финансова година е приключвала на плюс. През 2011 г. печалбата е 546 млн. лв., в края на 2012 г. - 593 млн. лв. 33% от тези суми е трябвало да отидат в държавата, твърди прокуратурата. Заради тези пропуски държавното обвинение започна разследване срещу неизвестни длъжностни лица от министерството.

По същия начин - срещу неизвестни извършители - бяха формулирани и още три от разследванията. Те са за безстопанственост и длъжностни престъпления в НЕК, ДКЕВР и ЧЕЗ. Според прокуратурата държавната компания е поела ангажимент да изкупува на 100% произведената от ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3 ел. енергия, макар да е било ясно, че сделката се сключва по неизгоден за държавата начин и НЕК ще търпи загуби.

Срещу неизвестни служители на ДКЕВР пък започна разследване за това, че през септември 2012 г. са одобрени заявления за бъдещи високи разходи на предприятия, произвеждащи зелена енергия, без никакъв икономически анализ. Този вид електричество се изкупува на по-високи цени с идеята, че така се стимулира екологичното производство. Заявления за временни цени за достъп до мрежата, в които са посочени и въпросните разходи, са подадени на 13 септември 2012 г. Те са одобрени още на следващия ден от ДКЕВР, без тя да извърши анализ. Според прокуратурата това е престъпление по служба.

За умишлена безстопанственост прокуратурата разследва и неизвестни лица в ЧЕЗ. Това досъдебно производство започна на базата на доклад на Агенцията за държавен финансов контрол, в който бяха открити нарушения при някои от 396-те обществени поръчки на фирмата. Одиторите установиха, че през 2011 г. чешкото дружество не е провело търгове за 350 хил. лв. без ДДС.

Към момента прокуратурата не е повдигнала обвинение и по единственото разследване, което се води срещу известен извършител - бившият директор на НЕК Михаил Андонов. Държавното обвинение смята, че той е сключил неизгоден договор за правни услуги и процесуално представителство в периода 15 септември 2011 - 5 юни 2012 г. Освен това от прокуратурата обявиха, че срещу него ще има и обвинение в безстопанственост. То е на база доклад на ДАНС, който е секретен, и затова разследващите отказаха да обявят какво е извършил Андонов.

Последвайте канала на

2314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.05.09 | 10:00

2
няма и да намерят...... кражбите там са си съвсем законни...
...

2013.05.09 | 08:02

1
Няма и да има...

Добави коментар

Водещи новини