Председателят на ВАС: По време на изборите съдиите няма да излизат в отпуск

  • 16 април 2013 09:59

  • 756
  • 0
Председателят на ВАС: По време на изборите съдиите няма да излизат в отпуск
©

За първи път се прави инициатива на отворените врати, за да може гражданите да се запознаят с работата на Върховния административен съд. Това заяви председателят на ВАС Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски, предаде репортер на novini.bg.

През есента на 2013 година ще честваме юбилей - 100 години от създаването на ВАС. България е една от малкото държави, която организира такъв съд през миналия век и създава принципи за работата му, каза още той.

По думите му в момента се работи активно, и основните приоритети на съда са два – централизиран ВАС и въвеждането на електронна система, които трябва да заработи до средата на следващата година. Той обаче подчерта, че за да работи тази система ефективно, другите съдилища също трябва да въведат електронно обслужване.

На въпрос дали са готови за изборите той заяви, че делата за нарушаване на изборните права постъпват по времето на кампаниите. Колев съобщи още, че е забранил на съдиите да ползват отпуски и те дават дежурства.

През 2012 година 1000 дела по - малко са постъпили във ВАС, но въпреки това самите съдии са крайно натоварени, заяви Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски. Той обясни, че на един съдия му се падат средно по 220 дела, като има и такива съдии, които са разгледали 260 дела. „В тази връзка е създадена работна група, която да изработи програма за облекчаване на ВАС. Тя се ръководи от зам.-председател на ВАС Боян Магдалинчев. Целта и е изработването на проект, който да бъде разгледан от Парламента“, добави Колев. Те ще предложат създаването на Централен Административен съд, който да поеме една част от делата, но само след като има НС.

Последвайте канала на

756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини