Роман Василев подаде оставка

  • 12 април 2013 14:35

  • 7214
  • 12
Роман Василев подаде оставка
© Булфото

Заместник-градският прокурор на София Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013 тази сутрин е предявил чрез главния прокурор, до Висшия съдебен съвет, заявление за подаване на оставка.

Поводът са резултатите от проверката на действията, осъществени от Роман Василев, заместник на градския прокурор – София, при изготвяне и отправяне на искания за използване на СРС, по случая с Николай Цонев и Тенчо Попов. Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в е отказал да приеме заявлението за оставка на прокурор Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013.

Прокуратурата днес публикува на интернет страницата си съобщение за резултатите на проверката.

По разпореждане на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, на 11 април 2013 г. започна незабавна проверка на действията, осъществени от Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013, заместник на градския прокурор – София, при изготвяне и отправяне на искания за използване на специални разузнавателни средства. Проверката касае искания по чл. 13 ал. 2 ЗСРС, подписани от прокурор Василев по досъдебно производство № 4-1420/2010 г. на СГП по отношение на лицата Тенчо Попов, Петър Сантиров и Николай Цонев и е възложена лично на заместник на главния прокурор.

В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013, от Цветлин Йовчев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност” към м. март 2010 г., когато са извършвани действията по разследване по делото и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време. Г-н Йовчев е подписал разпорежданията по чл. 16 ал. 2 ЗСРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а г-н Москов е бил ангажиран с оперативни действия. Изискани са и допълнителни данни, включително преписки, водени в Инспектората на Върховната касационна прокуратура по отношение на заместника на градския прокурор.

От материалите, събрани при проверката и основно от обясненията на бившите служители на ДАНС е установено следното:
- всички действия, извършени от прокурор Василев в хода на разследването по досъдебното производство са били координирани с екипа, на който това разследване е било възложено и са били изцяло съгласувани с ръководството на прокуратурата – със заместник на главния прокурор;
- същият извод категорично може да се направи и по отношение на изготвянето, подписването и отправянето от Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013, като наблюдаващ прокурор, на исканията за използване на специални разузнавателни средства спрямо Попов, Сантиров и Цонев;
- данните по чл. 14 ал. 1 т. 1 ЗСРС /фактите и обстоятелствата, даващи основание да се предполага, че се подготвя тежко престъпление – даване на подкуп/, посочени от прокурор Василев в искане от 18.03.2010 г., касаещо Тенчо Попов, включително и информацията относно предполагаемото място на предаване на парите /гр. Пловдив/, са били предоставени на наблюдаващия прокурор от оперативни работници на ДАНС. Изготвянето на такова искане до съответния съд също е било предмет на съгласуване с екипа и със заместник на главния прокурор.

След получаване на доклада от проверката днес следобед, главният прокурор отказа да приеме заявлението за оставка на Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013 и да го представи на Висшия съдебен съвет, с оглед установените по-горе резултати – осъщественото съгласуване на действията на заместник-градския прокурор, включително и по исканията за използване на СРС, с административните му ръководители. Именно по тази причина, главният прокурор не намира основания за отговорност на прокурор Василев, се казва в съобщението на прокуратурата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7214 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Квачков

2013.04.14 | 00:13

12
Цацаро,Цацаров ти май ще надминеш нищо неправещия комуняга Велчев.Все повече се убеждавам ,че докато не дойде АТАКА на власт нищо няма да мръдне в нашата държава!!!
6

2013.04.13 | 04:14

11
Евала смешници някой хубав ден ще паднете в ръцете на народа.
Вуте

2013.04.13 | 04:14

10
Те тея се умазаа от секаде.Немате ли страх от Бога наглеци!
shc-e-n G.N-nikoy

2013.04.13 | 04:14

9
namali koy da pokaje cherveniya karton na tezi nerad,,,,,,,,,, si kazvame vsichki no vreme e vsichki da slojim ritsete dod golemiyat kamik i da se nadigame kato ogromna kanara i da im pokajem mastoto vednishc za vinagi
Густо майна...

2013.04.13 | 04:14

8
Докато беше министър на отбраната Николай Цонев си построи пет къщи в село Медвен.Поне за тях знам със сигурност.
ц.в.е.т.а.н.О.Ф.Ф

2013.04.13 | 04:13

7
Уважаеми (смях) граждани тепърва има да ви подслушваме,записваме,следим.Следващият мандат ша си разпишемъ 500,000,000 лева за CPC-eeeта(нешшто засмарде) че тея нижави 100 милиона от вашите пари свършиа още първите няколко месеца -все пак всеки има по няколко телефона,компютъра и тъй натам.Ни ма псувайте дори на ум другари че откак имаме неограничен достъп до системите на мобилни,интернет и секви други знаеме какво сте правили и къде сте били с месеци назадзе.
Долу Герб

2013.04.13 | 00:59

6
Вчера го подвел, днес вече е изряден. Апропо днес не беше ли деня заоповестяване на золумите на подслушвача Цветанов или и той ще се окаже чист
инж.

2013.04.13 | 00:58

5
Никой не може да им потърси сметка. Когато нещо не им излезе сметката - ами подавам си оставката, и работата готова
стефан

2013.04.13 | 00:25

4
и колко угодно не му я взеха. герб се грижат за своите си и сега не стига, че покриват непохватно следи, ми и на втори мандат се надяват гадовете!
Аман от Циркаджии!

2013.04.13 | 00:02

3
Е тея вече са страшно нагли и продължават да наглеят дори без да се замислят! Май е време един национален протест за правораздавателната система, която повече от видно е че не работи! След вчерашното си изказване Сотир Цацаров: "Роман Василев ме подведе" и неприемане на оставката му ред е самия Сотир Цацаров, да подаде оставка и е повече от редно да му я приемат. Съдиите и Прокурорите в България са бетер депутатите ни, корумпирани, крадливи и нагли до безочие и това идва единствено от факта че са НЕЗАВИСИМИ и могат да си правят каквото си искат! И затова сме на това дередже, никой от тях няма желание да спазва и прилага закона в цялата му тежест срещу престъпниците, а за да замажат очите на хората осъждат само кокошкари. Време е да има контрол от друг държавен орган, както и да има обществен достъпен до Годишен Отчет на всеки съдя и прокурор в тая скапана държава!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини