Официално: Обесилият се в ареста в Благоевград не е бит от полицаи

  • 10 април 2013 22:03

  • 1820
  • 5
Официално: Обесилият се в ареста в Благоевград не е бит от полицаи
©

Задържаният благоевградчанин Иван Михайлов, който се обеси в ареста в понеделник, не е бит от полицаи. Раната на главата му, която стреснала близките му, била от аутопсията, пише 24 часа.

Това установила предварителната проверка на трагичния инцидент. 39-годишният мъж бе задържан, след като го хванали, че кара кола с 1,8 промила алкохол в кръвта. Около 18 ч дежурните охранители открили тялото му да виси на примка от чаршаф, закачена на метална решетка в клетката. Направили му изкуствено дишане и извикали линейка, но мъжът починал.

Когато докарали тялото му в дома на родителите му Зорка и Михаил, близките видели странна рана на главата и помислили, че Иван е бит в полицията. После обаче им обяснили, че това е разрез, направен при аутопсията. Според заключението на съдебния лекар мъжът е починал от задушаване и няма следи от физическо насилие.

“Разбирам мъката на роднините и хората в скръбта си е нормално да изразят съмнения и подозрения. Това е трагедия, за съжаление, случила се не без наше участие. Можело е да бъде предотвратена.

Категорично обаче не може да става въпрос и не стои хипотезата за полицейско насилие”, каза директорът на ОД на МВР комисар Георги Костов. Проверката от инспектората на МВР за действията на дежурните полицаи продължава. Иззети са записите от камерите, които да установят последните минути от живота на задържания и какво са правили униформените, които е трябвало да го наблюдават.

Дежурният Илиян Райчев обяснил, че отклонил вниманието си за няколко минути, докато разговарял с майката на Иван, дошла да му донесе храна и вода.

“На полицая, стоящ на този пост, не му влиза в задължението да разговаря с граждани. Той е поставен там да изпълнява друга функция”, категоричен е Костов. Най-вероятно служителят ще получи дисциплинарно наказание за неизпълнение на задълженията си.

“Категорична съм, че синът ми не може да направи примка от чаршаф за няколко минути. Това не става бързо. Защо не са видели, че се подготвя за това? Минало е доста време. Той се е качвал явно някъде, за да я закачи. Къде са били тогава охранителите”, плаче почернената майка.

Роднините му не могат да намерят обяснение защо е посегнал на живота си. Напоследък бил без работа, но семейството му нямало финансови проблеми.

“В деня на инцидента той беше пил малко. После е ходил до близкото с. Изгрев да пита за работа. Там са го спрели катаджиите и са го арестували. Не вярваме, че е посегнал на живота си”, допълва и бащата Михаил.

Последвайте канала на

Novini.bg
1820 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.05.28 | 14:41

5
Ubiizite zaradi nedosegaemost sa ve4e tolkova nagli, 4e ne si pravqt truda da izmislqt pone malko 6to- gode logi4ni obqsneniq za prikrivane na zlodeistvata si.

2013.05.28 | 14:35

3
Не е бит! Обесили са го!Гадните куки няма никога да си признаят,но има Господ!Той по мярка ще им раздаде...
kukata

2013.05.28 | 14:40

4
сигурен съм че си побиван на челна стойка ,а още по сигурен съм че е било с основание,защо реши че трябва да бия човек ,който съм прибрал да си изтрезнява

2013.04.11 | 08:17

2
Neka Gospod vazdade na vsekimu spored zaslujenoto !Amin.

2013.04.11 | 08:16

1
Mnogo gadna rabota, skalapeni nelogi4ni obqsneniq :-(

Добави коментар

Водещи новини