Глобиха подсъдим по делото за радикален ислям, потупал вещо лице по рамото

  • 10 април 2013 17:22

  • 1075
  • 0
Глобиха подсъдим по делото за радикален ислям, потупал вещо лице по рамото
©

Приключи изслушването на арабистката експертиза по делото за разпространение на радикален ислям, гледано от състава на Окръжния съд в Пазарджик.

Експертизата съдържа 193 страници. По време на въпросите към вещото лице съдът наложи глоба на един от обвиняемите - Байрам Ушев, заради проявено неуважение към вещото лице, изразило се в потупване по рамото. Наложената глоба е в размер на 100 лева. Последната част от експертизата съдържаше превод на проповеднически програми, разпоредба за местните проповедници, финансови разпоредби, оценки на проповедниците и заплащане. Преведени са и документи от арабски език като "Политика и цели на ръководителите на чуждестранните бюра", "Ръководство на чуждестранните бюра", "Бележки за организиране на управленски курсове за проповедници", за изплащане на заплати и за годишни отпуски. Една от най-важните информации бе в лист 190, която съдържа таблица със заглавие "Усреднени заплати на проповедниците, индексирани в Турция". Под нея са изброени имената на 31 души, заплатите им в евро и разходите, които са им били изплатени. Списъкът започва с името на Сайд Мутлу от район Сърница със заплата 600 евро и сумата от 1000 евро за разходи.

Прокурорът поиска да се прочете заключението на вещото лице като арабист. Защитата поиска да се заличи експертизата, тъй като вещото лице има само бакалавърска, но не и магистърска степен по арабистика. Съдът се оттегли, за да се произнесе по исканията.

Дело бе отложено за 29 май от 9.00 часа. Съдът изслуша арабистката експертиза, направена от Александър Шунин и изводите по нея, които той е описал като арабист. Според тези изводи, по-голямата част от лекциите и материалите, които той е превел, са с административно учебен характер, но има и религиозни текстове, свързани с уахабизма. Според него, това направление на исляма е болезнено агресивно към нововъведенията и останалите течения и религии. Основна част от материалите са вътрешни документи на българския клон на организацията „Ал Уакф ал Ислями” и се отнасят за периода 2008 – 2009 година. Налице са доказателства за набиране на членове, за изплащане на възнаграждения, за работа сред ромите, като проповедите са правени в джамиите. Българският филиал на организацията се е занимавал с планомерно и добре финансирано разпространение на уахабитското направление в исляма. Не беше приета втората експертиза, направена от Александър Шунин, която съдържа преводи на арабски текстове, поискани от двама от обвиняемите - Байрам Ушев и Хайри Шерифов. Причината е, че към преводите няма приложени арабските текстове. Съдът възложи допълнителна задача на вещото лице да направи нов превод на поисканите от обвиняемите текстове, като подреди арабския и българския текст. Съдът уважи молбата на адвокат Елвира Панкова за справка от Софийски градски съд и от Централния регистър към Министерството на правосъдието за регистрацията на юридическо лице с нестопанска цел под името "Ал Уакф ал Ислями".

Съдът уважи и молбата на прокурора за назначаване на вещо лице в областта на ислямската теология, което да направи експертиза по 9 писмени материала – текстове на турски език, които ги има преведени по делото от доцент Кирилова, но е необходимо мнението на теолог за техния смисъл. Съдът определи да бъде написано писмо до ректора на Висшия ислямски институт в София, който да предложи такова вещо лице, а то от своя страна да отговори на зададените от прокурора четири въпроса. Адвокатите потвърдиха, че държат на разпитите на главния мюфтия Мустафа Хаджи и на заместника му Ведат Ахмед, като съдът определи да бъдат призовани в следващо съдебно заседание.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1075 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини