Лазар Груев се обяви против идеята за закриване на малките съдилища

  • 04 април 2013 15:32

  • 1301
  • 0
Лазар Груев се обяви против идеята за закриване на малките съдилища
©

Председателят на Върховния касационен съд Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва се обяви против идеята за закриване на малките съдилища и заяви, че засега по този повод се изразяват "само изолирани мнения".

Тази е била и една от темите, дискутирани по време на състоялия се днес годишен отчет на Окръжния съд в Силистра. "За мен категорично няма и не може да се говори за малки и големи съдилища, както не може да се говори за малки и големи съдии - съдът не е обикновено държавно учреждение или производствена кооперация, а институция, която упражнява власт и решава спорове", заяви Груев, цитиран от БТА.

Според него проблемът с кадрите трябва да бъде решен чрез по-ритмичното осъществяване на конкурсите за съдии и назначаването им.

"Практиката показва, че провеждането на централизираните общи конкурси твърде много ги забавя във времето", каза той и посочи, че е възможно и оптимизиране на щатовете. Но предупреди, че при прекомерни съкращения може да възникне проблем с формирането на съдебни състави и нормалното разглеждане на делата. "Има и много резерви в самата система", каза Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва.

По неговите думи, голяма част от упреците към съда са необосновани и не почиват на никакви факти. "Българските съдилища разглеждат изключително ритмично и срочно делата, за разлика от много други, дори европейски държави - ритмичността и срочността в работата са в интерес на гражданите", заяви председателят на Върховния касационен съд.

Последвайте канала на

1301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини