Лазар Груев: Трябва да подобрим комуникацията с Брюксел

  • 22 юли 2011 11:49

  • 693
  • 0
Лазар Груев: Трябва да подобрим комуникацията с Брюксел
© Булфото

Ще положим усилия повече на брой факти да стигнат до Европейската комисия, заяви на пресконференция председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва.

Той е съгласен с мнението на главния прокурор Борис Велчев, че няма достатъчно добра комуникация между Брюксел и съдебната власт, което се е отразило и върху изводите на Европейската комисия за напредъка ни в областите правосъдие и вътрешен ред.

"Част от констатациите можеше да са други, ако имаше по-добра комуникация", коментира проф. Груев за годишния мониторингов доклад, който преди два дни Брюксел оповести за България и Румъния.

"Очаквах в по-голяма степен да бъдат отчетени огромните усилия на съдиите, условията, в които работят, резултатите, които постигат", коментира един от тримата големи в съдебната система. Проф. Груев приема забележките и допълни, че ще бъдат внимателно анализирани.

"За една година два пъти са се увеличи обученията - би било добре този, който комуникира с ЕК, да го каже", коментира Груев и припомни, че следващата година предстои решаващ доклад от Брюксел. От него може да стане ясно дали безпрецедентният механизъм за наблюдения, наложен на България и Румъния при присъединяването им в ЕС, ще остане или ще отпадне.

Председателят на ВКС е на мнение, че първо българските власти в рамките на правомощията, дадени им от Конституцията, трябва да осъзнаят значението на думата "заедно", а "след това да говорим за комуникацията с ЕК". Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва припомни, че винаги е протягал ръка за диалог, с което отговори на въпроса дали съдебната власт се оправдава за критиките на Брюксел, докато вътрешният министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа мълчи, защото е похвален.

Груев настоява за по-интензивни контакти с партньорските съдилища за обмяна на опит и работни посещения. Той ще търси повече контакти и с председателите на върховни съдилища от страните-членки на ЕС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
693 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини