Борис Велчев: Не можем да бъдем обвинени в пасивност

  • 21 юли 2011 09:38

  • 1372
  • 6
Борис Велчев: Не можем да бъдем обвинени в пасивност
© Булфото

Това каза пред журналисти главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев.

Нека да се запитаме обаче колко са оправдателните присъди. От доклада на ЕК става ясно, че става дума за много ограничен брой – дали са 4, дали са 6. Уверявам ви, всички те са били обект на много внимателен анализ, много от тях са били протестирани, по някои от тях протестите вече са се увенчали с успех, допълни той

Не сме жалили усилията си да протестираме оправдателните присъди, не жалим усилията си да искаме възобновяване на постигнати споразумения, да искаме възобновяване на прекратени дела, чието прекратяване е било потвърдено от съда, заяви Велчев.

Важно е, че догодина в доклада, който внасям в Народното събрание, ще има специален абзац, отдел, посветен на анализ на оправдателните присъди, в който ще има и броят им, и мотивите за тях, причините – къде те се дължат на слабости в прокурорската практика и къде – на слабости в законодателството, посочи главният прокурор.

Има оправдателни присъди, които не се дължат на пропуски на прокуратурата, а на факта, че едно лице просто е било невинно и неговата невинност е била установена в хода на съдебното производство”, посочи той.

По думите му, докладът е средно обективен.

В него има конкретно посочени препоръки, включително към ръководството на прокуратурата и персонално към мен. Вероятно сте обърнали внимание – те са посочени на 4 места в доклада. Вероятно това е внушение на някой много авторитетен и силно добронамерен към мен вътрешен фактор, който е успял да убеди комисията, че за да разбера една препоръка, трябва да я прочета 4 пъти. Всъщност става дума за една препоръка – да анализираме дела, по които има оправдателни присъди и да предприемем мерки за протестирането им. Защо е било необходимо да се повтори тази препоръка 4 пъти, за мен е загадка, каза още Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1372 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
жоро

2011.08.12 | 09:59

6
Дали има повдигнато обвинение срещу държавен служител който иска документи които са при него или са издадени от друг орган на България ? Съдилищата се задръстват от дела заведени срещу некадърни държавни и общински служители! После съдът и прокуратурата не си вършели работата ? Наистина не си вършат работата ! ИААА са изготвили неподходящи критерии на които трябва да отговарят кандидатите за водачи на МПС!В резултат на това са дали свидетелства за управление на МПС на над 5000 водачи на МПС , които са причинили ПТП по своя вина ?Същите тези водачи, а не рекламата, дървото, не фирмата която го е обучавала, а те са ранили над 7000 човека и са убили 670 човека само за изминалата година! А за предишните ? Защо не са ги върнали да се учат още ?Какво още трябва да се случи, за да потърсите отговорност от тези държавни служители ? Сменят министъра, шефа на ИААА, но служителите са същите ?
Боко

2011.07.21 | 16:02

5
Абе хора не е пасивен Борис Велчев само чака някой друг да му даде предложения какво трябва да се направи по въпроса та работите в държавата да си търгнат.Ама аз викам като не може сам да взема решения толкова важни за държавата защо е станал главен прокурор ами нека да си ходи та някой друг да му свърши работата.

2011.07.21 | 15:56

4
Всички тези хора които се изевяват като престъпници са ни най малката грижа.Те сами могат да си идат ако няма кой да ги защитава.Препоръчам на всички да погледнат кои са адвокатите по всички знакови дела от този род.Кои са прокурорите и съдиите,магистратите които спомагат за оправдателните присъди.Тези хора трябва да влязат в черен списък и да се разследват до дупка за получени облаги и забогатяване по престъпен път.Ако държавата се оправи с тях на всички хора които се изевяват като престъпници ще им е много трудно да оцелеят.
Грудев

2011.07.21 | 15:50

3
Седи лъва пред клетката на жирафа и повтаря "Е нема такова животно". Как да няма бе, пред теб стои. Та и Велчев си повтаря "Е такива проблеми при нас"
Наблюдател

2011.07.21 | 13:53

2
Тези нагли, алчни и крадливи магистрати вече 20 години спират развитието на цялата ни държава. Не знам какво трябва да се случи, за да се промени съдебната система в България.

2011.07.21 | 11:49

1
Съда са най-големите мафиоти

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини