Пловдив съди държавата за Панагюрското съкровище

  • 17 май 2011 13:34

  • 1041
  • 0
Пловдив съди държавата за Панагюрското съкровище
©

Община Пловдив ще заведе дело срещу държавата заради собствеността на Панагюрското съкровище, обяви кметът Славчо Атанасов.

Той обясни, че делото ще се води от Регионалния арехеологически музей и ще бъде конкретно срещу Министерството на културата.

Имаме документи, с които можем и ще докажем, че съкровището е собственост на Пловдив и че общината е платила по 300 хил. лева на тримата братя, открили съкровището, каза още кметът.

Думите му бяха потвърдени и от директора на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, според който още през 1949-та година златните съдове са регистрирани под № 1541 в инвентарната книга.

Искаме оригиналът на съкровището да бъде върнат в Пловдив, от където е взет през 1974 година, с мотив, че тогава музеят не е имал необходимите условия за съхранение, обясни Атанасов.

Сега имаме единствения музей в България, който отговаря на всички европейски изисквания, най-модерното охранително оборудване и климатична инсталация, която целогодишно ще поддържа 18 градуса, добави той.

Държавата постоянно говори за развиване на регионален туризъм, а всичко се съхранява в София, не скри възмущението си кметът.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини