Цацаров потвърди: Прокуратурата е изпратила съдебна поръчка до Ливан (обновена)

  • 14 февруари 2013 09:39

  • 993
  • 0
Цацаров потвърди: Прокуратурата е изпратила съдебна поръчка до Ливан (обновена)
©

"Прокуратурата е изпратила съдебна поръчка до Ливан във връзка с атентата на летището в Бургас. Каква точно и за какво точно е тя е съдебна тайна и не може да бъде коментирана", съобщи главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, предаде репортер на novini.bg.

Той бе категоричен, че не е изпращано искане за екстрадация на лица.

Цацаров коментира и "Дюнигейт". По думите му, в помощ на Бургаската окръжна прокуратура ще се изпратят прокурори от София, които да помогнат за разследването. Цацаров съобщи, че по този казус може да се очаква развитие.

Главният прокурор съобщи също така, че наистина тече проверка в ДКЕВР. "Вчера там е влязла прокуратурата. Иззели са документи, огромен по обем книжен материал, който подлежи на проверка. Два са елементите на проверката. Първо ще се проверяват как са формирани цените на електроенергията и второ ще се проверяват всички договори и клаузи по извършването на приватизацията и дали на практика клаузите в приватизационните договори се спазват, защото изпълнението на клаузите довежда до цебнообразуването и касае пряко българските граждани", заяви Цацаров.

Главният прокурор обеща, че неговият заместник Камен Михов в понеделник ще даде повече информация по случая.

Цацаров коментира и документите, които Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, му предаде. Припомняме ви, че те са  35 тома. Главният прокурор съобщи, че проверките продължават и екипът, който се занимава с тях е поискал още 10 дни, за да може всичко да бъде извършено прецизно, тъй като материалите са доста големи по обем.

"Документите, предоставени от Парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, представляват наказателно производство, което е прекратено. Те са няколко хиляди страници. Наказателното производство касае действията на длъжностни лица от НЕК, първоначално наказателното постановление е водено за длъжностно престъпление, а в последствие за умилена безстопанственост. Към момента е установено, че прокурорът който е водил разследването, е стигнал до експертиза на три вещи лица в областта на енергетиката", обясни той.
По негови думи, експертите са стигнали до извод, че продажбата е ставала чрез посредник – дружество регистрирано в Швейцария, а също така и че от една страна не са спазени определените тръжни процедури, а от друга страна, че продажбата чрез посредник е ставала на по-ниски цени.

„Прокурорът, който е довел делото до този етап, е бил отведен, заради предявена молба за отвод. По отвода се е произнесъл прокурор Стойчо Ненков, който в конкретния случай, е определен при пълно спазване на принципа на случайния избор – компютърно разпределение. Той е установил, че отводът е основателен, другият наблюдаващ прокурор е определен директно – с Резолюция, без спазване на принципа "на случаен принцип", обясни Цацаров.

По негови думи, новият прокурор по делото е поискал заключение от агенцията Държавна финансова инспекция, която се е произнесла, че няма закононарушение. На база на тази констатация, производството е спряно, а по-късно - прекратено.

„Цялото досъдебно производство е започнало по сигнал на представител на „Екогласност”. Това е установено до момента и ние проверяваме две неща – едното, наличието на дисциплинарно нарушение по отношение на спазването на принципа на случайния принцип. Вторият аспект на проверката е свързан със самото наказателно производство по същество, което означава да се произнесе Върховна касационна прокуратура по линията на служебния контрол дали прекратяването е законосъобразно. Сформирана е група от прокурори, която работи. Докладът им е получен вчера, като колегите дават отговори на някои въпроси, но заявяват, че е невъзможно в рамките на 4 дни да се произнесат при пълно спазване на условията на закона по отношение на доказателствен материал от 35 тома и искат поне още 10 дни за удължаване на срока. Не е важно да реагираме на подаден сигнал като пожарна, а е важно да реагираме на всеки сигнал по същество”, каза още главният прокурор.

Последвайте канала на

Десислава Станева
993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини