Ковачева: Гроздан Илиев е почтен човек

  • 14 февруари 2013 08:12

  • 1325
  • 0
Ковачева: Гроздан Илиев е почтен човек
©

Гроздан Илиев е една чудесна кандидатура за Конституционния съд. Номинацията му отговаря на всички изисквания за поста. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, министър на правосъдието.

По думите й, Илиев е много почтен човек. Надявам се да има консенсус около неговата личност. Не трябва да тръгваме с очаквания за компромати. Нека да гледаме позитивно на нещата, призова тя.

Главен съдебен инспектор е ключова роля, тъй като това е органът, който проверява съдиите. Квалифицираното мнозинство дава допълнителна гаранция за легитимност на избора. Не бе издигната кандидатура за поста, за съжаление, в обявения срок, каза тя и изрази надежда в най-скоро време да има номинация. Няма как да прогнозирам дали до края на мандата ще има такава, защото това зависи само от парламента, уточни Ковачева.

Според нея сред най-добрите начини за връщане на доверието в системата на правосъдието е електронната система за менажиране на делата. Това е много сериозна и смела реформа. Тя ще осигури възможност гражданите да имат много добър поглед какво се случва с тяхното дело. От тук ще се види и натовареността на самите съдии. Ще се изгради и нова система за случайно разпределяне на делата, което ще подсили чувството да достоверност. Ковачева обяви, че електронното правосъдие ще допринесе за по-голяма ефективност и по-голяма бързина.

Правосъдният министър обяви, че главният прокурор доста динамично предприема мерки за реформи в иначе консервативната прокуратура.

На въпрос за новата SMS услуга на Агенцията по вписванията, министърът на правосъдието обяви, че това е част от системата за сигурност. Стойността на SMS-а е 1 стотинка, което прави услугата достъпна за всички. До 30 мин. всеки ще получи съобщение, ако някой се разпорежда с негова собственост. Това ще спре злоупотребата с имоти и имущество, смята Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Последвайте канала на

1325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини