Цацаров поиска временно да бъде отстранен от работа майор Илиан Георгиев

  • 18 януари 2013 10:07

  • 1656
  • 0
Цацаров поиска временно да бъде отстранен от работа майор Илиан Георгиев
©

Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на майор Илиан Георгиев, прокурор от Военноокръжната прокуратура – София.

Искането е направено, тъй като е налице несъвместимост между определените от закона функции на прокурор, които упражнява Георгиев, и водените срещу него наказателни производства от общ характер.

Срещу прокурор Георгиев се водят две наказателни производства, по които са внесени обвинителни актове в Софийския военен съд и Военния съд – Пловдив.

По първото наказателно производство Обвинителният акт, внесен в Софийския военен съд, ангажира наказателната отговорност на Илиан Георгиев за набедяване – престъпление по чл. 286, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 НК. То е извършено в условията на продължавано престъпление, включващо в обема си 17 деяния, изразяващи се в това, че пред надлежен орган на властта – главния прокурор на Р България, е набедил в извършване на престъпления други магистрати, като е знаел, че са невинни.
От фактическа страна Георгиев е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура – София, водено срещу организирана престъпна група. В хода на разследването са получени сигнали срещу него като наблюдаващ прокурор, които са дали основание за започване на проверка, последвана от досъдебно производство, приключило с внасяне на обвинителен акт срещу Георгиев. Впоследствие по това наказателно производство той е бил оправдан на всички инстанции и присъдата е влязла в сила, но във връзка с него Георгиев е депозирал до главния прокурор 6 жалби. В тях е уличил множество магистрати, работили в различни етапи на проверката и досъдебното производство, основно в престъпления по служба и престъпления против правосъдието.
По второто наказателно производство Обвинителният акт, внесен във Военния съд – Пловдив, се отнася до 3 престъпления, извършени от прокурор Георгиев.

1. Длъжностно престъпление – по чл. 387, ал. 1 НК
Георгиев е обвинен за това, че като прокурор във Военоокръжната прокуратура – София не е изпълнил служебните си задължения, свързани със събиране, съхранение, описване и разпореждане с веществени доказателства по преписки и досъдебни производства на Софийската военноокръжна прокуратура – дейност, регламентирана със заповеди на административния ръководител. Множество веществени доказателства, в това число и секретни документи, по наказателни производства, наблюдавани от обвиняемия Георгиев, не са били съхранявани и описвани по установения в заповедите ред, а са били държани от него в кабинета му. Веществени доказателства, представляващи лични вещи и подлежащи на връщане на собственика им, след приключване на наказателното производство, също не са били съхранявани и връщани по надлежния ред. По този начин са произлезли вредни последици, изразяващи се в това, че от една страна, е създаден нерегламентиран достъп до документи, съдържащи класифицирана информация и служебна тайна, нарушена е защитата им, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, а от друга страна, са увредени и лични права.

2. Държане на боеприпаси, без надлежно разрешение – по чл. 339, ал. 1 НК
Георгиев е обвинен и за държане на 26 бр. патрони за пистолет, без да има за това надлежно разрешение.

3. Присвояване в големи размери, в условията на продължавано престъпление – по чл. 202, ал. 1, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 311, ал. 1, вр. чл. 26 НК

В качеството си на прокурор по две досъдебни производства, обвиняемият Георгиев е присвоил чужди пари, на обща стойност 1009 лв., връчени му като веществени доказателства.

Като наблюдаващ прокурор, Георгиев е следвало да изпрати за съхранение парите в нает сейф, а вместо това той ги е държал в своя кабинет. След приключване на делата, е съставил разписка с невярно съдържание за връщането на сумите, което реално не е направил.
Делото е насрочено за съдебно заседание.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1656 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини