Оправдаха подсъдими за убийство заради калпави СРС-та

  • 19 декември 2012 17:56

  • 1394
  • 0
Оправдаха подсъдими за убийство заради калпави СРС-та
©

Окръжните магистрати в Бургас оправдаха Георги Георгиев и Георги Терзиев по обвинение в умишлено убийство. Съдебният състав взе решението при пълно единодушие, обясни пред близките на загиналия съдия Събчо Събев, докладчик по делото. Присъдата оповести председателят на състава Денчо Стоянов, пише 24 часа.

Случаят е от преди 9 години. Според прокуратурата Георгиев е натиснал три пъти спусъка на пистолет "FM HI - ROWER" и е прострелял смъртоносно в корема шофьора от Дъбник Хасан Хасан в двора на къщата му.

Като подбудител и помагач бе обвинен Георги Терзиев. Тезата на разследването е, че той е осигурил оръжието, както и е платил 2000 лв. на директния извършител. Зле събрани доказателства още във фазата на досъдебното производство е причината за провал на случая, смятат запознати с него. Гаф бил допуснат при използването на СРС-та спрямо единия от обвиняемите, те са приложени при пълно нарушение на законно устатовения ред.

Не съм изненадана от решението на първа инстанция, да не забравяме, че това дело два пъти ходи до ВКС и се връща с едни и същи указания, каза адвокат Веселина Василева. Тя припомни, че на заседание в апелативния съд при предишно гледане на делото самите роднини на убития Хасан назовали друг поръчител.

Разследването се е водило само по една версия, а е имало данни поне са още 2, по тях обаче доказателства не са събирани.
Факт е, че по време на досъдебното производство са допуснати много груби грешки, затова и делото толкова години се разхожда между инстанциите, безотговорно е по този начин да се разследва убийство, да се арестуват хора, а за една година да има извършени едва 4-5 следствени действия, коментира Красимир Кацарски, адвокат на обвинения за директен извършител Георгиев.

Интересен факт от разследването е, че пред следовател Георги Георгиев няколко пъти си признал, че е стрелял по Хасан. Той обаче нито веднъжж не е разпитан пред съдия. Вероятно заради самопризнанията, събирането на доказателства, включително и по други версии, е било подценено, коментират юристи.

Категорично ще обжалвам присъдата, изумен съм от решението, обобено за единия от двамата обвиняеми, заяви Тодор Досев, адвокат на близките на убития Хасан. Очаква се прокуратурата да пусне протест срещу оневиняването. От началото на разследването наблюдаващ прокурар е Величка Костова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1394 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини