Ковачева: Мандатът на главния прокурор да се намали

  • 01 декември 2012 12:25

  • 646
  • 0
Ковачева: Мандатът на главния прокурор да се намали
© Булфото

"Мандатът на главния прокурор да бъде намален", това заяви министър Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент. Според нея първият обвинител в държавата трябва да обитава големия кабинет на последния етаж в Съдебната палата не за седем а за пет години, каза в ефира на дарик радио.

"При избора на нов главен прокурор трябва да се гледат както професионалните, така и личните качества на кандидатите, тъй като тази фигура е с изключително важна роля", каза Ковачева.

Тя очаква, че ще бъде намерен добър кандидат за Конституционния съд, който да попълни броя на конституционните съдии. За правосъдния министър този човек трябва да бъде консенсусен и подкрепен. Ако такъв не бъде избран, процедурата можело да бъде продължена, докато се намери подходящ кандидат.Според нея обаче това не трябва да става на всяка цена.

Ковачева подчерта, че е рано да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна. Според нея обществената дискусия не се е състояла докрай. "Бих искала да чуя повече мнения. Ще се постарая да направя максимално широка дискусия по темата. Нека вземаме решения, когато чуем всички гледни точки". Ковачева посочи, че няма друга държава в Европейския съюз, където да има две наказания за доживотен затвор - с и без право на замяна, но посочи и деликатността на темата заради двете гледни точки: "Да, не е хуманно присъдата да е без право на замяна, защото тя не дава перспектива пред човека, извършил престъплението, но от друга страна стоят близките на жертвите, които очакват справедливост и не могат да си представят, че след 20 г. убиецът ще излезе на свобода".

Темата за електронното правосъдие е на дневен ред, каза Ковачева и допълни, че до три години от съдебната система ще изчезнат хартиените носители на гражданските и административните дела. Хората сами ще избират дали да подават исковите молби по електронен път. Сайтовете на всички съдилища ще изглеждат по един и същ начин. Ще има електронен централизиран портал. "Делата ще върви много по-бързо, ще бъде ясен ходът му, ще става ясна натовареността на магистратите, ще има ясна съдебна статистика. Тези неща ще направят съдебната система много по-предсказуема, ще облекчат живота на хората, на съдиите и прокурорите".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
646 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини