Ковачева: На пролет ще стане ясно дали доживотният затвор без право на замяна отпада

  • 29 ноември 2012 15:25

  • 783
  • 0
Ковачева: На пролет ще стане ясно дали доживотният затвор без право на замяна отпада
©

Министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент заяви, че през пролетта ще стане ясно дали доживотният затвор без право на замяна ще отпадне у нас.

Тя коментира темата пред журналисти след като присъства на днешното заседание на ВСС. По думите на Ковачева тази идея не е нова, а е предложена още през март от работната група, изработила първоначалния проект на нов Наказателен кодекс. Нова работна група също обсъжда много сериозно въпроса, каза Ковачева. Тя посочи, че през следващата година ще бъдат организирани поредица от обсъждания, на които ще бъдат поканени всички заинтересовани институции и организации.

Правосъдният министър заяви, че в нито една друга държава от ЕС освен в България няма две наказания доживотен затвор - с и без право на замяна. Ковачева добави, че за финалното решение ще е много важно и мнението на девет експерти от Съвета на Европа и държави-членки на ЕС. По-голямата част от тях препоръчвали това наказание да отпадне в България.

Относно въпроса с искането на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на правилата за избора, Ковачева каза, че се надява за следващото заседание на ВСС правната комисия в парламента да представи проект по въпроса за обсъждане в Съвета. По думите й най-справедливо е поредността на гласуване за даден кандидат да се избере чрез жребий.

Членът на ВСС Юлияна Колева заяви, че в Съвета има напрежение между членовете дали за главен прокурор да се гласува електронно или с бюлетина. Според Колева няма опасност изборът да бъде манипулиран според това по кой начин ще се гласува. Тя уточни, че при електронното гласуване е гарантирано, че всеки един от членовете може да даде гласа си само веднъж за даден кандидат.

Последвайте канала на

БТА
783 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини