Поправка в Закона за регистрацията възражда изборния туризъм

  • 04 юли 2011 09:30

  • 949
  • 0
Поправка в Закона за регистрацията възражда изборния туризъм
© Булфото

За авторите на изборните закони е публична тайна, че техническите трикове са донесли най-много служебни победи на различните политически сили.

Преди 12 години въвеждането на интегралната бюлетина и „х” в квадратчето доведоха до 30 на сто невалидни бюлетини в някои от секциите в Кърджалийско. За първи път трима от кметовете в района бяха избрани от партии, различни от ДПС, съобщава бТВ.

"Знакът, с който се гласува, е много лесен начин да разбереш от кой род как е гласувал и е лесно на брокера, който ще вземе парите да има представа колко човека са гласували или не са и  различните видове даваше възможност да се развива покупката на гласове. Всеки среднограмотен няма да ги затрудни. По новия кодекс бюлетините ще се късат от кочан, няма да могат да направят индианската нишка, знаем я нея, каквото сме се сетили, сме го направили”, обясни депутатът от ГЕРБ Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

За тези местни избори мнозинството реши да се пребори с изборния туризъм.

От ГЕРБ се похвалиха, че с въвеждането на 4-месечния срок, в който гласуващите трябва да са регистрирани в населеното място и по постоянен и по настоящ адрес, са намалили избирателите наполовина. ГЕРБ и БСП официално признават, че имат интерес от това.

„За първи път ще могат да избират без да имат пръст така наречените туристи. всеки може да направи справка в ГРАО и да види че има села с 1500 постоянни жители или трайно пребиваващите са само 400 души. Това ще даде възможност на хората да определят кой да им бъде кметът”, каза Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

„За нас е важно да се спази тази уседналост, за нас е важно да се с предизборния туризъм от Турция. В рамките на тези избори определяме основен опонент ДПС, нашия основен опонент на президентските избори е ГЕРБ”, каза Милко Багдасаров, председател на БСП-Кърджали.

„За мен е важно избирателят да бъде улеснен, преди беше явно в квадратчето да отбележиш, така се контролирало кой как гласува. Много е опасно някой като дойде от друг град и някой ако мисли, че етническото прочистване в Кърджали така ще го узаконят, много се лъже”, каза Ремзи Осман, депутат от ДПС.

Най-модерната възможност за манипулации тази година дава поправката в Закона за регистрацията. Ако имаш нотариален акт за къщата си, можеш да услужиш с него на цяла компания, която да се регистрира у вас уж на гости и така да увеличиш поне тройно избирателите за даден кандидат.

Проверка в кърджалийската служба ГРАО показва, че от началото на годината са се регистрирали 740 човека.

Това са хората, които са променили настоящия си адрес. През миналата година са 730, съобщи Сезгин Бекир, секретар на община Кърджали.

Допълнително объркване наесен се очаква и заради това, че ще се гласува с четири различни интегрални бюлетини. Гласуващите също така ще трябва да се редят и на две различни опашки - за местни избори и за президент, защото за двата избора списъците са различни.

Така се оказва напълно възможно за президент да гласуват два пъти повече избиратели отколкото за кметове. Каквито и да са изненадите, практиката досега показва обаче, че опитите с технически средства да бъде подменен вота, невинаги се провалят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
949 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини