Акад. Георги Марков: Коментарът на Доган за Балканската война е кощунство

  • 05 ноември 2012 21:47

  • 2785
  • 5
Акад. Георги Марков: Коментарът на Доган за Балканската война е кощунство
©

Повече не трябва да позволяваме политиците да се намесват в историческата наука, да ни налагат нов прочит и пренаписване на историята. Това каза пред Радио "Фокус" историкът акад. Георги Марков по повод изказването на лидера на ДПС Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от в Кърджали за Балканската война.

Доган иска така да се пренапише историята на Балканската война, че тя да не бъде освободителна, а да бъде завоевателна спрямо Османската империя. Това е тезата на новите османци в Анкара, това повтаря и Доган, посочи акад. Марков. Не бива да се работи за разделяне и противопоставяне на християни и мюсюлмани. Политиците гонят краткосрочни цели от избори на избори. Трябва да се гледа дългосрочно и да се търси единение между българите християни и българите мюсюлмани, категоричен бе историкът.

По думите на Георги Марков - ДПС отново се втурва да прави пропаганда сред българите мохамедани. Да ги печели на база на вярата и в Родопите се разпространяват книги, които клеймят българите, че водели завоевателна война (става въпрос за Балканската война) и едва ли не поробили Родопите. Ето така се нагнетява напрежение, каза още акад. Марков.

Като учени и народ не трябва да приемаме това кощунство. Аз и лично съм засегнат, защото това е поредното оскверняване на гроба на дядо ми - някъде край Бунар Хисар. От ДПС да внимават, когато посягат върху българските светини, каза историкът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2785 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2012.11.11 | 18:49

5
Интересно ми е кога ще почнете да пишете за истинските проблеми на нацията,а не да ни занимавате със Доган.Ако е казал нещо има прокуратура,съд.Защо не се пише и коментира - безработицата,ниските пенсии,мезерните детски.Невъзможността на народа да си купува насъщния.Как един пенсионер след като цял живот е работил неможе да си купува най необходимите продукти.Защо след като се плащат здравни осигуровки трябва после и ''дарения'' за лекари да се правят.Какво ни занимавате с ала-бала
Националист

2012.11.11 | 18:49

4
И да не се забравя че ДПС е наследник на турска терористична организация отговорна за взривяването на вагон за майки с деца на гара Буново, взрив на ж.п. гара Пловдив, хотел Сливен и още и още. Който иска да се информира по-вече да гледа филма Кървава чешма на една истинска разследваща журналистка и българка - Силвия Трендафилова
Рязаната бургия да направи нов прочит на балканска

2012.11.11 | 18:49

3
Рязанiq да направи нов прочит на балканската война на гърци и сърби, да види как ще сритат в гъза и ще се спре чак в андола, щото като си в България трябва да спазваш законите и да почиташ историята на държавата, която те храни. Кога най-сетне ще им покажем червен картон на такива мазни гниди!
ОТ ИСТОРИКА!

2012.11.11 | 18:48

2
Не може така да се охулва първият и единствен работодател на най успелият български премиер. Другаря Сергей Дмитриевич. Ако не беше Ахмед Доган, др. Сер-Гей и до днес нямаше да има и един работен ден!!!!!!!!
ОТ ИСТОРИКА!!!!!!

2012.11.07 | 18:59

1
АХМЕД ДОГАН. АНГЕЛОВ. СЕРГЕИ. САВА. МЕДИ ДОГАНОВ. Това е една зловеща личност!!! Много зловеща за мюсюлманите за тяхното преименуване! Много зловеща за България, като наследство и завещание от другарите; Андрей Луканов, Александър Лилов, Петър Младенов и Добри Джуров. Това е за благодарност!!!!!!!!!!!!!!!!1

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини