ЦИК: Законът за референдумите е твърде неясен

  • 05 ноември 2012 17:35

  • 1175
  • 1
ЦИК: Законът за референдумите е твърде неясен
©

Решението за нови състави на Районните избирателни комисии само за референдума за ядрена централа е продиктувано от твърде оскъдните текстове в Закона за референдумите. Това коментира за БНР говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той потвърди, че социалистите обжалват решението пред Върховния административен съд.

Говорителят Бисер Троянов уточни, че при вземането на решението РИК-овете да са в състав, различен от тези през 2009-а година, е заради изтеклия мандат на тези комисии, като коментира: "Законът е твърде неясен. Нуждае се от тълкуване и ЦИК, като правоприлагащ орган, прие, че е удачно да бъдат назначени нови РИК, които само да съдействат за провеждането на националния референдум и няма да имат мандат за произвеждане след това на бъдещите парламентарни избори, когато ще бъдат назначавани нови комисии. Да се приеме, че това ще бъдат РИК през 2009-а година е неудачно, тъй като Районните избирателни комисии са с мандат. Той е приключил в момента, в който са предадени изборните книжа и материали от произведените през 2009-а година парламентарни избори, и тези органи като субект не съществуват".

Тепърва ЦИК ще консултира с партиите квотите за членовете на РИК за референдума в края на януари на базата на представените в парламента партии. ЦИК ще започне разяснителната си кампания за гласуването на референдума много по-рано от информационната, която ще тече 30 дни преди гласуването.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1175 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
!!!!

2012.11.06 | 11:52

1
La cochon Фидосова ще оправи положението- целта беше да се провали или омаловажи Референдума. Дилемата е : Тука има ЗАЕЦ - тука нема АЕЦ-Белене..... тука има БРЕГ на Дунава - тука има гьол на ГЕРБ !!! БРЕГ = ГЕРБ------- Група за Етапно Разграбване на България....

Добави коментар

Водещи новини