Депутати се обявиха срещу Закона за защита от дискриминация

  • 01 ноември 2012 15:16

  • 1358
  • 0
Депутати се обявиха срещу Закона за защита от дискриминация
©

Да бъде отменен Законът за защита от дискриминация, а създадената по силата на неговите разпоредби комисия да бъде закрита, предлагат независимите депутати Борислав Стоянов и Петър Хлебаров в законопроект за отмяна на Закона за защита от дискриминация, информира БТА.

Парламентът ще гласува по него на следващо заседание.

Днес спорът в пленарната зала беше основно между ДПС и "Атака". В мотивите си вносителите посочват, че дискриминацията е ясно забранена в редица текстове на конституцията и законите. Това прави съществуването на специален закон излишно. Функциониралата повече от осем години Комисия за защита от дискриминация /КЗД/ се назначава, според двамата депутати, на политически принцип и многократно е използвана от предишното управление за репресии срещу политически противници на властта. Те припомнят, че от 2009 г. насам всички годишни доклади за дейността на КЗД са били категорично отхвърлени от Народното събрание. Тези факти показват паразитната и вредна същност на КЗД, погълнала 25 милиона от парите на данъкоплатците, пишат в аргументите си Борислав Стоянов и Петър Хлебаров.

Станислав Станилов от "Атака" подкрепи закриването на комисията, но не и отмяната на закона.

Емил Радев от ГЕРБ опонира, че ако комисията бъде закрита, българските граждани ще бъдат лишени от защита срещу дискриминация.

За ДПС предложението е нелепо и анахронизъм.

Наблюдава се отчетлива тенденция през последните години, отбеляза Тунчер Кърджалиев, на крайна за обществото ксенофобия, която обаче води приносителите и изразителите й до безотговорно поведение. Това не е нищо повече, подчерта депутатът, от един "неадекватен напън на забравени или все още непознати националисти, които имат някакви амбиции".

Последвайте канала на

1358 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини