ГЕРБ остави ДДС-то върху дарителските SMS-и

  • 25 октомври 2012 18:19

  • 2508
  • 6
ГЕРБ остави ДДС-то върху дарителските SMS-и
©

На днешното заседание на Народното събрание бе отхвърлен внесеният от Огнян Стоичков и Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. Предложението на Атака се отнасяше за премахване на ДДС върху смс-ите по време на дарителски и благотворителни кампании. Въпреки че нямаше никакви възражения от страна на мнозинството, предложението на националистите бе отхвърлено, съобщи Дарик.

В последните години в България се разви практиката за набиране на дарения с помощта на дарителски SMS-и. Според председателя на Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта (КОНВДМС) Огнян Стоичков това е ефективен метод за събиране и на благотворителни средства от голям кръг лица,  а  за гражданите пък е удобен начин с малка, поносима сума да допринесат за общественополезна кауза.

Той заяви, че чрез този вид благотворителни кампании се събират значителни средства, които помагат за решаването на обществени проблеми, тоест в голяма степен събраните чрез кампаниите средства подпомагат държавата и нейната социална политика.

Този проект за законодателна промяна в Закона за ДДС има за цел да улесни механизма на отчитане и да не допуска  мобилните оператори да се разглеждат като доставчици на услуга спрямо лицата, които правят дарение. С изпращането на дарителски есемес или обаждане,  последните изразяват воля за парично дарение в полза на дадена неправителствена организация (с оглед на определена кампания/ благотворителна цел) и  не трябва да заплащат възнаграждение за услуга, извършена от мобилния оператор.

С приемането на този законопроект ще настъпят резултати, при които получателите на средствата от така организираните благотворителни акции ще получат изцяло сумата, предназначена за тях, а за държавата ще остане само онова, което й принадлежи по право, т.е. ДДС от предоставените услуги.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2508 6

Коментари 6

Добави коментар

2012.11.29 | 15:52

6
Гарантирано от ГЕРБ!

2012.11.29 | 15:52

5
Циганите са ми по-симпатични от тия говеда от герб!
Танко

2012.11.29 | 15:52

4
герб трябва да се нарича партия на мизерията и големият глад ..!!
Любо

2012.11.29 | 15:52

3
Благодаря ви, МИЛА ПАРТИЙО!!!!!!!!! ОБИЧАМ ВИИИИИИ :*

2012.11.29 | 15:52

2
Мамка ви, мръсни гадни герберасти, само да дойдат изборите... Тез пари от ДДС-то за свещи да ги дадете, над вас да горят...
Радослав Бачочев

2012.11.29 | 15:52

1
нормално и отговорно поведение на ГЕРБ ли е това

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини