Мира Радева: Притесняват ме еднаквите тенденции

  • 10 октомври 2012 20:26

  • 1083
  • 1
Мира Радева: Притесняват ме еднаквите тенденции
©

"Смущава ме, че всички социолози регистрираме общо взето еднакви тенденции. Не може да се каже, че нашето последно изследване, което излезе преди 2 седмици не регистрира спад в доверието към управляващите. Не може да се каже, че ГЕРБ не са загубили голяма част от потенциала, който имаха". Това каза Мира Радева - директор на Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД пред Хоризонт.

"Агенциите, институтите за обществено мнение, които се занимават сериозно с тази сфера, обикновено сами финансират подобни проекти. Няма да намерите институт, който прави регулярните си проучвания на база на поръчки на една или друга политическа сила по простата причина, че тези политически сили, така или иначе, се сменят. Този тип проучвания ги финансираме сами. Такива бомбастични заглавия, каквито виждаме сега, много често може да са продукт на начина, по който са задавани въпросите, на акцент на определени числа за сметка на премълчаване на други. Трябва да се прави сравнение не само в рейтингите в сегашния момент, но да се погледнат и съпоставими периоди на другите правителства.

Публична тайна е, че при предишния кабинет - на Тройната коалиция, малките обществени поръчки се решаваха с т. нар „приятелски оферти". Това беше много удобен път към корупция. Много често на нас ни се казваше „на вас ви стигат 15 000 за изследването, пък другите еди-какво-си". Те отиват по други направления, връщат се на хора, от които зависи разрешаването.

Абсолютно всички в нашия бранш загубиха тежко и драматично от настоящия кабинет. Въобще нямаше обществени поръчки в бранша първата и втората година. Обществените поръчки умряха. Чак 2011 г. имаше размърдване. Според мен започнаха да бъдат притискани управляващите, че от ЕС изискват оценки по определени линии", заяви Радева.

Последвайте канала на

1083 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.11 | 23:27

1
Абе не им харесвам политиката,ама истината е,че на Бойко не му пука от вашите"задълбочено-професионални" оценки.Голямото ,дългогодишно лапане май пресъхна,а?

Добави коментар

Водещи новини