Социолози: Референдумът за АЕЦ "Белене" е полезен за демокрацията

  • 08 октомври 2012 08:21

  • 839
  • 0
Социолози: Референдумът за АЕЦ "Белене" е полезен за демокрацията
©

Дори референдумът за АЕЦ "Белене" да бъде невалиден, той ще бъде от голямо значение за страната, тъй като хората ще бъдат информирани, а това е пътят към гражданското общество. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ социологът Кольо Колев.

Според Мира Радева, социолог, благодарение на подобно обществено допитване, хората ще добият самочувствието, че участват при взимането на големите решения, а това е важно за демокрацията.

При досегашните ни изследвания, ясно се вижда, че тези хора, които са против изграждането на АЕЦ-а, запазват броя си. Тяхното мнение е много твърдо и консолидирано. Макар да има динамика по въпроса, в обществото остават доста трайни и нагласите „ЗА“, заяви Радева. Противно на очакванията, от проведения демографски анализ се вижда, че това не са само последователи на БСП.

Според нея, най-важният въпрос е ще се състои ли този референдум и ще даде ли той плод, защото 40 процента от хората нямат мнение по въпроса – това сочат изследванията. А минимумът, който бе поставен за провеждане на общественото допитване – за 60 процента участие на населението, може да дискредитира този референдум, тъй като този минимум може да не може да бъде достигнат.

По думите на Колев, хората са объркани в мнението и позицията си по въпроса. Това се дължи на продължилия две години публичен дебат по темата, в който обаче в общественото пространство бяха изказани много лъжи. Най-важното в този референдум е хората да научат истината, защото при подготовката на общественото допитване и на двете страни ще им се наложи да говорят и да изразят ясна позиция. Така хората ще вземат решението на базата на информиран избор, защото правителството с това лакатушещо говорене явно не може, допълни той.

И Мира Радева, и Кольо Колев заявиха, че ще гласуват, ако се проведе референдум. Защото смятам, че в България трябва да се утвърждава тази практика, каза Радева. "Задължително бих отишъл да гласувам. „Вие може да не се интересувате от политиката, но политиката се интересува от вас“ - това е стара максима, която следвам. Досега не съм пропускал избори, и сега няма да го направя, категоричен бе Колев.

Радева изрази мнение, че със сигурност ще има политизация на въпроса с референдума. Неизбежно е да се обърне погледа на обществото към предстоящите парламентарни избори. Това не е лошо, а ще доведе до активизация на хората.

Последвайте канала на

839 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини