Рашидов: Не може да няма пари за култура

  • 09 октомври 2012 08:12

  • 882
  • 0
Рашидов: Не може да няма пари за култура
©

В сферата на културата хората са най-нископлатени. Сега с 10 процента ще вдигнем заплатите на музейните работници, служителите в галерии и библиотеки. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Той заяви, че се надява това увеличение да се случи още от 1 януари идната година.

Въпреки предвиденото увеличение на тези заплати, в сегашния вид на бюджета обаче не са предвидени средства за поддръжка на Министерството на културата, където в момента протича много усилена и сериозна реформа, каза Рашидов. Според него, трябва да се инвестират средства в театрите и с 10 процента да се увеличат заплатите на артистите. Трябва да се инвестира и в българското кино, за да може то да се развива, в книгите и книгоиздателството също. Необходими са ни пари за нови и интересни проекти. А нужните пари са само капка в морето от бюджета, така че не трябва да се казва, че не могат да се отделят средства.

Културата е много важно нещо, тя е огледалото на обществото и показва къде се намираме ние. Затова трябва да се инвестира в култура. Как може да няма пари? За едни проекти има милиарди, а за култура - стотинки. Не може така, категоричен бе министърът.

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко обясни, че в момента усилията на министерството са насочени към изграждането и поддържането на музеите, които са голяма ценност за страната, като подчерта, че приходите например на НИМ са 100 000 лв. на месец. Ако музеите се разработят, могат да минат на делегиран бюджет и да печелят. Музеите ни в момента не работят, защото нямат стратегия. Министърът призова хората да изберат име на "Българския Лувър". По думите му, хората са по-активни при изпращането на SMS-и за VIP Brother, отколкото за културата, затова ще се изчака малко повече време, докато народът избере име на новия български музей.

Във връзка с разпространената в медиите информация, че сваленият за реставрация паметник на Цар Освободител е зарязан в селски двор и по него не се работи, министърът коментира, че той се намира в много хубава леярна, която е и единствената професионална леярна. Там и мои скулптури са правени, каза Рашидов. След няколко месеца конят ще си дойде на мястото, обеща той. Министърът обаче не искаше да коментира темата и заяви, че ако въпросът е захранката на медиите, жалко за медиите.

Грешки през мандата ми е имало. Докато има хора, ще има грешки. По-важното е, когато си отиваме, да остане хубавата част от любовта, както в "Момчето си отива", заключи министърът на културата.

Последвайте канала на

882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини