Вежди Рашидов: Всички музеи са на "червено"

  • 05 октомври 2012 14:11

  • 766
  • 1
Вежди Рашидов: Всички музеи са на "червено"
©

Единственият музей, който в момента се самоиздържа, е този на социалистическото изкуство.

Това заяви пред журналисти в парламента министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Приходите на този музей не са много, но поне си изкарва парите за ток и заплати, добави той. Всички останали били "на червено". Не може НИМ да има субсидия 1 600 000 лева, а приходите за една година да са 100 000 лева, даде пример Рашидов и посочи, че е необходима реформа за музеите. Според него в структурата има много началници и малко работещи и затова трябва да се изгради пирамидална форма на управление. Там трябва да има един мениджър и затова трябва да има подготвени хора, които да разбират от музеи и музеен мениджмънт, посочи той, но уточни, че за такава реформа му трябва поне година и половина и затова едва ли ще успее да я предложи.

Рашидов каза, че продължава общественото допитване за име на т.нар. български Лувър. Това е най-демократичният начин, защото
обществото трябва да бъде кръстник на националния си музей, посочи той и припомни, че в момента "Квадрат 500" води класацията за наименование. Това не значи, че то е най-доброто, нека идват още предложения, коментира министърът. Той изрази удовлетворение, че България най-после ще има такъв музей.

Рашидов сподели за своя мечта, която обаче се опасява, че няма да успее да реализира, защото изтича мандатът на това правителство. Министерството на културата има около 30 дка зад "Интерпред" и много искам да направим артселище за младите хора, обясни министърът. Той иска там да има малки зали за малки спектакли, за артинсталации, джаз, музика, концерти. Младите хора имат нужда от това, но за реализацията на такъв проект трябват три-четири години, коментира Рашидов.

Последвайте канала на

БТА
766 1

Коментари 1

Добави коментар
Вежди Рашидов

2012.10.05 | 17:25

1
Всички музеи са на "червено", аз пък съм на гроздова

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини