Нов скандал в парламента - лъсват ченгетата след 1991г

  • 04 май 2011 09:03

  • 5825
  • 0
Нов скандал в парламента - лъсват ченгетата след 1991г
©

Очаква се депутатите да обсъдят днес промени в закона за досиетата, които да разширяват възможността за проверка и обявяване на агентите на бившата Държавна сигурност, които работят на щат в разузнавателните служби и след 1991 г.

Според действащия закон на проверка подлежат директорът, зам.-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и сектори в служба "Военна информация" към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба. За началниците на отдели и сектори в двете разузнавателни служби след 16 юли 1991 г. е направено изключение.

Поправката в закона е внесена в края на миналата година от депутатите от "Синята коалиция" Иван Костов и Йордан Бакалов покрай скандала са посланиците-агенти на бившата ДС. Те предлагат да отпадне текстът от закона за досиетата, който предвижда да не се проверяват за агентурно минало лицата, заемали или заемащи длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" или в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.

Според вносителите няма основание за изключението, още повече, че то е изключително вредно, тъй като прикрива точно лицата, които са управлявали мрежата от сътрудниците на репресивните сили.

Именно този текст стана повод за продължителни и сериозни спорове в края на 2006 г. при обсъждането на закона. Тогава след дискусии, срещи при премиера Сергей Станишев, открити писма от бивши разузнавачи и други НДСВ и ДПС отстъпиха пред упорито повтаряното от социалистите и от спецслужбите искане да не бъде проверяван вторият ешелон в цивилното и военното разузнаване.Това се налагало, за да не се блокира дейността на сегашните служби, обясняваха тогава от левицата.

Очаква се в днешното първо заседание на Народното събрание след депутатската ваканция парламентарните групи да представят и приоритетите си за новия политически сезон.

Последвайте канала на

5825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини