Искат въвеждането на пенсионна възраст за военните

  • 28 септември 2012 09:12

  • 1177
  • 5
Искат въвеждането на пенсионна възраст за военните
©

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев попита от трибуната на парламентарния контрол министъра на военните Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март относно промените в заплащането на военните. 

Той заяви, че се носи слух, че във военното ведомство няма пари за социални дейности. Панчев съобщи, че доверието във военните е паднало драстично, независимо от участието им в гасенето на пожарите.

Депутатът Владимир Тошев заяви от трибуната на НС, че наистина е важна темата със заплатите в Българската армия. Той поясни, че условията, в които работят военните не могат да бъдат гарантирани от Кодекса на труда. Тошев добави, че знае, че военните сами са се отказали от всичко, но поясни, че е нужно България да се грижи за тях.

От своя страна министърът на военните Аню Ангелов заяви, че за да се разреши проблемът най - лесно, парламентът може да  вдигне бюджета на министерството. "Сега обаче всичко зависи от преговорите с Министерство на финансите и от възможността да се направят икономии", заяви Ангелов. Той призна, че от три години заплатите на военните са замразени.

Министърът припомни, че военнослужещите имат една привилегия и това е, че при тях при пенсиониране се изисква само стаж, без да се изисква възраст. "Такава привилегия не съществува в почти нито една страна от ЕС", каза Ангелов. По думите му, може да се въведе една пределна възраст за пенсиониране и така на практика се уеднаквява режима на всички останали работещи в страната. "Това е в интерес на самите военнослужещи", добави още министърът.

Ангелов съобщи, че ще изисква отпуските на военнослужещите да се измерват в календарни дни, а не както е сега в работни дни.

Червеният депутат Спас Панчев призова военните да изпушат по една цигара до сградата на Министерство на финансите, за да разбере Симеон Дянков, че те наистина имат проблем с ниското заплащане. От своя страна Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март заяви, че се надява повече да не чува такива призиви, защото те не са законосъобразни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1177 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ANP69

2012.09.29 | 20:12

5
За тоя 70г. дядка няма ли пенсионна възраст,че да си ходи в къщи да гледа "Дързост и красота",ама как да има като трябва до последно да седи и цока от държавата.Вижте го добре и му запомнете мутрата това е Българския ЮДА
Беш

2012.09.28 | 16:53

4
Подлога на престъпници.

2012.09.28 | 16:53

3
Привилегия е компенсация в паричен вид за нарушаване на обикновените условия за служба и труд и също така за компенсиране на доброволния отказ от граждански права, ставайки военнослужещ.Глупак.

2012.09.28 | 16:52

2
"ОБЕДИНЕНИЕТО,ПРАВИ СИЛАТА",ама ние не четеме надписа,а гледаме срещу него,на коня под опашката
Ronin

2012.09.28 | 16:16

1
Аньо, сещаш ли се, че като направиш отпуската календарни, а не работни дни ще трябва да плащаш на военните и съботите и неделите в които са в отпуск просто защото това е платен годишен отпуск. Това означава, че ако в месеца има 21 работни дни и той ползва 10 дни отпуск поне 1 събота и неделя ще трябва да му се платят. Месеца ще стане 23 рабони дни, а освен това ще трябва да се начисли и допълнителен трудов стаж. Такава глупост я няма даже и в Зимбабве.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини