Плевнелиев пред ООН: Няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора

  • 25 септември 2012 20:16

  • 705
  • 2
Плевнелиев пред ООН: Няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното направи изказване в рамките на Общия дебат на 67-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, който беше открит днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският държавен глава беше сред първите осем лидери, които се обърнаха към световната общност от трибуната на Общото събрание.

В обръщението си президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви, че няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора и отново посочи, че способността да бъде въздадена справедливост е ключова за противодействие на международния тероризъм. “За съжаление няма държава или общност, които да са застраховани срещу терористични атаки. Само преди няколко седмици в София отдадохме почит на загиналите петима израелски и един български гражданин, загинали при атентата на летище Сарафово”, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той потвърди решимостта на България да положи всички усилия и да изправи пред съда извършителите и организаторите на терористичния акт. Президентът беше категоричен, че е напълно неприемливо извършването на подобна жестокост в името на религиозни вярвания.
Пред Общото събрание на ООН българският президент заяви, че продължаващото насилие в Сирия предизвиква сериозно безпокойство и е довело до пълната загуба на легитимност на управляващия режим. “Нарастването на броя на бежанците и влошаването на хуманитарната ситуация в страната създават сериозни рискове за съседните държави”, посочи президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното призова виновните за извършените престъпления да бъдат изправени пред Международния наказателен съд и изрази солидарността на България с действията на Европейския съюз по оказването на хуманитарна помощ на пострадалите цивилни граждани в Сирия. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното изрази категоричната подкрепа на страната ни за мирните инициативи на ООН и предложенията на специалните представители на световната организация Кофи Анан и Лакдар Брахими за прекратяване на насилието в Сирия. Според българския президент, незабавното спиране на кръвопролитието трябва да бъде последвано от период на преход в Сирия и създаването на правителство, което да представлява всички общности в страната. По този начин ще бъдат гарантирани правата на гражданите, независимо от религиозната и етническата им принадлежност.

В обръщението си президентът отбеляза очакването на международната общност за подновяване на усилията за намирането на трайно и взаимно приемливо решение на Близкоизточния мирен процес. “България се надява скоро да бъдат подновени преките преговори между Израел и Палестинската автономия, които да отговорят на легитимните интереси и на двете страни и да доведат до постигането на общо споразумение”, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Президентът се обяви също така за повече усилия на международната общност по въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжия за масово унищожение. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното призова Иран да окаже пълно съдействие на Международната агенция за атомна енергия по отношение на ядрената си програма и за спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. “Необходимо е да бъде подновен диалогът на високо равнище за бъдещото на иранската ядрена програма, както и демонстрация на ясна политическа воля на властите в Техеран да предприемат конкретни стъпки за възстановяване на доверието на международната общност”, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Държавният глава изтъкна, че усилията на политическите лидери трябва да бъдат насочени към насърчаването на толерантността между различните етнически и религиозни общности. България е готова да сподели своя опит с други общества в преход, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и даде за пример постиженията на мирния преход в страната ни, който съхрани традициите на толерантност и диалог между етническите и религиозните общности в българското общество.

В словото си президентът беше категоричен, че България ще продължи да подкрепя процеса на разширяване на Европейския съюз със страните от Югоизточна Европа и Западните Балкани. “Убедени сме, че всяка страна от региона трябва да има своето бъдеще в Съюза и това може да стане след като бъдат изпълнени необходимите критерии за членство”, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той подчерта също така, че изпълнението на националните програми за реформи в рамките на преговорния процес трябва да бъде придружено и от разрешаването на всички въпроси на добросъседските отношения, в съответствие с европейските стандарти. Това ще бъде от полза за всички страни на Балканите, както и за тяхната европейска перспектива, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той отново припомни, че насърчаването на икономическите връзки между държавите от Югоизточна Европа и реализирането на проектите в областта на транспортната инфраструктура и на енергетиката ще допринесат за развитието на общоевропейските транспортни коридори и ще имат общ позитивен ефект за народите на Балканите.

“Преди няколко месеца на Конференцията “Рио+20” дадохме заявка за изграждането на “по-зелен” и по-сигурен свят и всички обявихме, че пътят на устойчивото развитие е единствено правилният. Време е да продължим напред и да предприемем конкретни действия”, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Държавният глава призова също така за конкретни действия по целите за устойчиво развитие от дневния ред на Конференцията „Рио+20”. Те трябва да бъдат включени в рамковата програма на ООН за развитие след 2015 г. и България има готовност да подкрепи дейността на Икономическия и социален съвет на ООН в тази посока. Според президента Плевнелиев, всяка стратегия за икономическо развитие трябва да отчита водещата роля на образованието, като най-добра инвестиция в бъдещето на следващите поколения. Във връзка с това държавният глава приветства назначаването на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за изпълнителен секретар на новата инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в областта на образованието. Президентът потвърди и подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
705 2

Коментари 2

Добави коментар
ЛОШ

2012.09.26 | 13:10

2
Невинни ли? ХММ...
AZ

2012.09.26 | 13:10

1
кАКВА ВЕЛИКА РЕЧ ИЗНЕСЪЛ ПЛЕВНЯТА ПРЕД ООН.КОЛКО ВРЕМЕ ЛИ Я РЕПЕТИРАЛ ТОЗИ ТЪП ПОМАК?

Добави коментар

Водещи новини