ДПС плаши с оттегляне на депутати заради часовете по турски език

  • 25 септември 2012 16:30

  • 1059
  • 9
ДПС плаши с оттегляне на депутати заради часовете по турски език
© Булфото

Ако управляващото мнозинство окончателно приеме в пленарна зала текстовете за майчиния език в законопроекта за предучилищното и училищното образование, ДПС ще оттегли представителите си от парламентарната комисия по образование, предупреди заместник председателят на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в на пресконференция днес. Той определи приетите от комисията текстове като дискриминационни и посочи, че така ще отпаднат законовите гаранции за изучаването на майчин език.

Решаването на проблема ще зависи от личната воля и благоволението на образователния министър, коментира Местан. Според него е обидно, че в предложението на мнозинството майчиният език се поставя в един ред с хореографията. Не може изучаването на майчин език като територия на исконността да се поставя на един ред с хореографията, категоричен беше Местан. Според него не е достатъчна декларацията на министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко, че няма да намали часовете. Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко е министър до време, ако следващият министър реши, че три часа са много и е достатъчен само един час, това негово решение ще бъде законно, но дискриминационно, опасява се Местан. Затова ДПС настоява мнозинството да преосмисли позицията си.

Той допълни, че броят на изучаващите майчин език деца е намалял за последните 10 години от 57 хиляди на 10 хиляди и причината е в лошата организация. ДПС иска да бъдат върнати инспекторите по турски език в инспекторатите, да има законова гаранция за брой часове на седмица и стандарт за учебно съдържание по майчин език, какъвто в момента липсва. Местан не изключи вариант евентуалното окончателно приемане на предложенията на мнозинството да отключи протести.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1059 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
карпов

2012.09.26 | 19:47

9
В турция има достатъчно много Българи. Нека движението за права и свободия да накарат турците да пуснат новини на Български в турция и да учат Български в турските училища.
ANP69

2012.09.26 | 15:40

8
Подкрепям казаното от КАРПОВ.В България има само един майчен език и това е българския.Този турски шпионин няма ли кой да го изрита от парламента,ама няма как да стане след като продажниците от БСП му узакониха партията.

2012.09.26 | 12:48

7
Аз не заплашвам, а най-спокойно казвам. Местан ефенди, тук не ти е Булгаристан, а България. Тук първи българите са създали държавата си, а след това са дошли резаците. Ако не знаеш за правото на най-първия заселил се на едно място, ти го казвам, слушай ме внимателно: Първият взима всичко, ако нещо не му трябва го хвърля на дошлите после псета - в случая резаците. Ясно ли е???
Шшш

2012.09.26 | 12:47

6
Местане, тихо бе, циганьор насрaн!
сид

2012.09.26 | 12:47

5
Здравейте родител съм на две деца в град от''Лудогорието ''. Присъствах на четири изумителни разговора в училището където учат децата ми. В класа на по голямото ми дете трима родителя се молеха на класният ръководител да отпишат децата им от турски език и да ги запишат на ''ХОРО'' .Същото се повтори и на род. среща на по малкия ми ученик. Това бе миналата година. Тази година учителката по турски мина за да събере ученици но удари на камък намеси дори и конституцията на република България. Горката няма да събере достатъчно деца . Явно ще и резнат местенцето.
сдс

2012.09.26 | 12:46

4
в България циганите са от 2 до 3 пъти повече от турците защо движението за права и свободи казва , че не е етническа партия защо не защитава циганите защо няма новини на цигански и защо не се изучава цигански език в училище.
Ехо

2012.09.26 | 12:45

3
ами да си ходят и без това не вършат нищо а там не им е мястото а турция е голяма да се заселват там и да си говорят колкото си искат турски никой нямма да им забрани
еи

2012.09.26 | 12:45

2
Тръъъъц.
kgb

2012.09.26 | 10:15

1
ha towa se sluì i pri mene no w po malyk ma6tab

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини