Плевнелиев: Спецслужбите служат не на партиите, а на държавността

  • 21 септември 2012 12:02

  • 538
  • 3
Плевнелиев: Спецслужбите служат не на партиите, а на държавността
© Булфото

Приемането на закони за сектор "Сигурност" в никакъв случай не е самоцел на един или втори политик, то е демократично изискване за прозрачност и за висока ефективност на сектора.

Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на заседанието на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност, на което се провежда  обществена дискусия за проектозаконите за специалните служби.  На него се разглеждат проектите на законите за военното разузнаване, за Националната служба за охрана, за Държавната агенция "Разузнаване" и за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви, че проблемите на сектор "Сигурност" не трябва да се решават на парче и конюнктурно и не трябва да се политизират, защото тези служби не служат на една или друга партия, а на държавността. По думите му това, че има пълен политически консенсус, означава, че със сигурност политическата партии ще подкрепят с много аргументи и с добра мотивация да има работещи закони.

Президентът посочи, че приемането на общ устройствен закон за системата на национална сигурност е необходимо условие, за да може да се реализира целта за ефективно споделяне на ресурси, прозрачно задаване на приоритети и за контрола на тяхното изпълнение, включително и върху дейността на службите.

Не бива да допускаме повече съмнения за липсата на политическа воля да вкараме механизми на граждански контрол, на парламентарен контрол и ясни правила в едни нереформирани сектори от 20 години, каза президентът.

В обсъждането участват представители на парламентарно представените политически сили, ръководителите на специалните служби, представители на Министерския съвет, на неправителствени организации, учени и експерти в областта на сигурността.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
538 3

Коментари 3

Добави коментар
Fiurera

2012.09.22 | 17:07

1
Prav e prezidenta-no imali koi da raboti v taia nasoka ! Ili po star balgarski obichai-samo dodri pojelania !

2012.09.24 | 01:18

3
Не е вярно,г–н Плевналиев,че сужбите за сигурност служат на държавата. ърв бългйрска държава след 1989 г.няма.Тя е абдикирала от всичките с задължения към гражданите си.Обслужва единствено мутренските олигарси,които вие,с опитвате да защитите.Тези служби служат на чужди държави,оито избират и поставят начело на тъй нарената държава удобни и послушни затях лица.Не заблуждавайте хората!
яазвсь

2012.09.22 | 17:07

2
2 те затова са спецслужби. За да не можеш да им хванеш дирите. Ако не си бяха сложили свои хора за престъпници сега всеки нискочелест урод щеше да е хванал гуша и придобил много възможности. Погледни една бразилия какво става. Не могат да си озаптят нарко картелите. Ние не сме по-малко луди от бразилиците като народ и хубаво, че се създаде така системата. По-добре човек, който изглежда страшен и прави малко бели, отколкото някое психо на върха на престъпната верига. България е мирна страна и в сравнение с повечето държави силната престъпност почти не закача обикновенните хора.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини