Плевнелиев: Реформата трябва да направи здравеопазването по-достъпно и качествено

  • 19 септември 2012 11:10

  • 1219
  • 1
Плевнелиев: Реформата трябва да направи здравеопазването по-достъпно и качествено
© Булфото

Електронното здравеопазване, спешната помощ и преструктурирането на болниците са основни приоритети в здравната реформа. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики. Темата е "Здраве и здравеопазване: ключови цели и решения".

"Човешкият капитал на една нация включва здравето на тази нация, както и принципите и стимулите, заложени в здравната система. Целта на днешното заседание е да формира консенсус за повишаване на качеството на здравеопазването, както и ролята, която електронното здравеопазване може да играе. България е на предпоследно място от 34 европейски държави по допуснати медицински грешки при повишаване на разходите за здравеопазване с над 16% за една календарна година", каза държавният глава. Той посочи, че основните цели са достъп, качество и устойчивост на здравните системи.

"Ако искаме отново да получим поне 300 млн. лева, биха могли да бъдат и 500 млн. лева за периода 2014 – 2020 г. от европейските фондове, трябва да знаем къде точно ще насочим тези пари. Здравната реформа ще бъде една от условностите за отпускане на еврофондове и тя ще бъда поставена на дневен ред, защото това е ключът за европейското финансиране", заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

"Българската здравна система остана една от най-нереформираните и са необходими нови решения и действия. Фактор ще бъде интелигентното, поетапно, но хармонизирано изграждане на системите на електронно здравеопазване. Ние не гледаме на него само като на идентификационна, здравна карта, за да бъде смислено и полезно, то трябва да включва интероперативни, комуникиращи по между си електронни болници, бази данни, електронни първични специализирани медицински практики, електронни аптеки, лични електронни медицински картони. Тази система трябва да бъде локална, регионална и национална и да обединява една информационна екосистема в услуга на професионалистите, на държавата, и на пациентите", каза президентът. По думите му тази система трябва да бъде вързана с електронното правителство.

"Това е деветият съвет, който организираме в рамките на шест месеца и това е безспорен успех за това президентството, то да се превърне в център на дебати по стратегическите приоритети на държавата. Осъзнаваме, че един от ключовите елементи за реализирането на стратегията 2020 е човешкият капитал. Предизвикателството е как да се повиши качеството на медицинските грижи, необходим е новаторски подход, открит и честен диалог, организацията и структуриране на здравното обслужване, усвояването на ресурсите и финансирането на системите, каза Плевнелиев. Той изреди постигнатото в рамките на настоящия финансов период в сферата на здравеопазването.
Националният план за изграждане, разширяване и оборудване на лъчетерапевтични отделения на държавни и регионални лечебни отделения, който в момента се имплементира по ОП „Регионално развитие” с около 280 млн. лева е пример за това как фокусираното инвестиране на средствата на база на устойчива дългосрочна стратегия чрез структурните и кохезионните фондове на ЕС – могат да адресират проблеми с национална значимост да предоставят решение в интерес на пациентите", заяви Плевнелиев. Той посочи, че ще бъде дискутирана и пътната карта, която ще помогне за повишаването на ефективността и качеството на здравеопазването.

"Постигането на висока ефективност при управление на публичните ресурси за здравеопазване, въвеждането на механизми – в това число механизми на публичност и целево финансиране, които да доведат до устойчивост в системата на здравеопазването – са ключови фактори за преориентирането на здравната система по пътя на пациента", каза още държавният глава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1219 1

Коментари 1

Добави коментар
МАХАЙТЕ СЕ КРАДЛИВИ ОТРЕПКИ ОТ ГЕРБ

2012.09.20 | 09:44

1
Росенчо от три години изполвате сричката ЩЕ - САМО БАЛАМОСВАТЕ НАРОДА !!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини