Изритват гербер от директорски пост заради финансови нарушения

  • 17 септември 2012 09:50

  • 1031
  • 0
Изритват гербер от директорски пост заради финансови нарушения
©

Дългогодишният директор на Природен парк „Странджа“ Стефан Златаров може да се прости с поста си заради поредица от счетоводни грешки, открити при завършил току-що вътрешен одит от Изпълнителната агенция по горите, пише Бесове.

Преди по-малко от месец Златаров бе принуден да подаде оставка като общински председател на ГЕРБ в Малко Търново. Причините са свалянето му така и не се разбраха, но със сигурност те са във връзка с работата му в Природния парк.

„Лошото е, че отстраняването му като активист не му светна червената лампа, че всъщност знаем за случващото се при осчетоводяване на приходи и разходи в дирекцията, на всичкото отгоре той няма намерение да си подаде оставката като общински съветник и да напусне местния парламент с достойнство, за да не ни срами. Смята да дойде на редовната сесия и през септември“, каза ни източник от ГЕРБ, възмутен от поведението на доскорошния му съратник.

Бесове.бг се добра до истината за свалянето на Златаров, който успяваше в поредица от правителства да се задържи на високия държавен пост, представяйки се за голям природозащитник.

Този път обаче жена от руски произход ще му изяде главата, шушукат из Малко Търново. Проверката в резервата е за 2010, 2011 и 2012 г. Тя е установила, че за главен счетоводител Златаров си назначил рускинята Марина Лудиева, която била с диплома от Московски кооперативен институт, нелегализирана и нямаща нищо общо с каквито и да било финанси. „Недоглеждането“ в счетоводството довело до такъв батак, че даже имало периоди, в които две служителки изпълнявали длъжността главен счетоводител. Имало изразходвано гориво на служебния автомобил „Лада нива“, за което били фалшифицирани пътни листи, подписвани са договори, които са изпълнявани напълно в деня на подписването, оставяни са по-голямата маст от касовите разходи без контрол, изобщо не се е прилагала системата за двойния подпис при всички документи за поемане на задължения и извършване на разходи.

Директорът нямал длъжностно щатно разписание по години, утвърдено от председателя на ИАГ, продавал е рекламни материали на консигнация без договори. Липсвали фактури за рекламни материали, които е продавал в информационно-просветителските центрове.

При международните командировки пък било пълна каша – там главната счетоводителка Лудиева изготвяла ръкописни отчети, които не са били разписвани от командированите лица. Същото било при инвентаризациите и актовете за брак и унищожаване на различни предмети. Одитът бил връчен на Златаров в края на август, но все още не се знаело какви обяснения ще дава той по откритото от ревизорите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1031 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини