"Росатом": Платете си оборудването за "Белене", пък го дръжте и в музей

  • 13 септември 2012 18:36

  • 4579
  • 19
"Росатом": Платете си оборудването за "Белене", пък го дръжте и в музей
©

Руската компания „Росатом” окачестви като странно заявлението на българското правителство, че не желае да плаща за произведеното оборудване по проекта АЕЦ „Белене”, предаде РИА Новости. Агенцията цитира изявление на заместник-генералния директор на „Росатом” Кирил Комаров по време на конференция на Световната ядрена асоциация в Лондон.

„Изпитвам голямо уважение към нашите клиенти, но когато не ни се заплаща за това, което сме направили - а то е документирано и доказано - смятам, че се поражда една странна ситуация. А когато чета коментарите на някои български управници, че нямат намерение да плащат – това също ми звучи странно”, посочи Комаров.

Той отбеляза, че проектът за строежа на АЕЦ „Белене” съществува от 2006 година, а всички основни документи са били подписани през 2008 година, включително и документите за започване на производството на оборудването.

„И досега не сме получили от България уведомление и предложение за прекратяване на договора. Така че и сега производството на оборудването продължава. През трите години след 2009 година по-голямата част от оборудването е била физически построена и приета от клиента. Заводите не са предназначени да съхраняват толкова оборудване. Българският клиент може да реши, каквото си иска - да строи или да не строи атомни електроцентрали”, посочи още Комаров, пише "Стандарт нюз".

„Ние искаме това оборудване да бъде платено и сме готови още днес да го доставим на клиента. А какво ще прави клиентът с него – ще го сложи в музей или ще го използва в АЕЦ „Козлодуй” – си е негова работа”, добави Комаров.

Според него реакторът, който е бил направен за АЕЦ „Белене”, може да се използва за планираното изграждане на новия блок на АЕЦ „Козлодуй”. Комаров заяви, че подаването на иск срещу българската компания НЕК не е пречка за това. "Оборудването за АЕЦ „Белене” е годно за поставяне в АЕЦ „Козлодуй” при наличието на подходящ проект", обясни той.

Последвайте канала на

4579 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2012.09.14 | 23:21

19
Айде айде от много отлагане и циркове АЕЦ Белене е безполено похарчени няколко милиарда. АЕЦ Козлодуй покрива енергийните нужди на България. Втора АЕЦ няма къде да си избием парите - вече няма на кого да изнасяме ток освен ако не си го избиваме от вътрешно потребление 5-6 пъти по високи цени. А и до 2050 година всичкат ел. нергия в ЕС трябва да бъде от слънце, вятър и вода.

2012.09.14 | 23:21

18
Да си идат на позитано и да си ги съдят. Червените боклуци сега ревът за референдум, че няма кой да ги спомене, а копгато са подписвали нито референдум нито референдум, нито някой е знаел какво подписват. Нагла работа
Валентин

2012.09.14 | 21:20

8
Искайте си парите от вашите подлоги, има черно на бяло че договорите са нарушение поради избягване на процедурите за обществените поръчки. След като редица закони са нарушени самият договор става несъстоятелен и България не дължи на никой никакви пари. Това че сте 1-2 млрд назад България не я интересува, да се сърдят на тях си, че са сключили договор, въпреки че са знаели че нарушават редица закони на България, има пак официално писмо, в което те самите изразяват опасения за тези закони. А най-вече да се сърдят на хората дето са им обещали (бкп-бпс), че ще царуват вечно. Има 3 варианта а) пият една студена вода и спират да се занимават с другарите от бсп, щото ЕС ги е хванала за врата и повече схемите няма да стават. б) убиват премиера и правят предпоставка за международен конфликт или директно Война... за по-невярващите.. как ще реагира, САЩ и ЕС, ако разберат че премиер на страна от ЕС е бил убит по указ на Русия? ще настанат доста тъмни времена.. в) пият студена вода и почват да се развиват, изчистят си корупцията и не занимават света постоянно със своята "великолепност и мощ", докато гражданите извън москва живеят като сомалийци. А, който нарича руснаците "братя", е тъп не на квадрат, а на н-та степен. как може да наричате, хората, които изгониха 2млн, убиха хиляди българи "освободители". вие или сте яко тъпи или сте били от страната на предателите.

2012.09.14 | 23:21

17
Абе Вальо , много американски филми гледаш , да не мислиш ,че ЕС ще се забърка в конфликт с Русия заради некадърни американски гъзомийници от България, а относно обществените поръчки направо ни удари в земята, ПРОЧЕТИ ГО МАЛКО ТОЗИ ЗАКОН , СТРОЕЖА НА АЕЦ не е обществена поръчка бе абдал.

2012.09.14 | 23:20

16
Комунистите направо имат сексуални фантазии с СССР иначе няма обяснение. Представят си садо мазо с техните господари. Иначе глупави да са, алчни, чак толкова не може да е. Спиноциалистчетата квичат или не, далаверите им излизат наяве.
Като поп

2012.09.14 | 23:19

15
Преди Нова година Тиквоций се кълнеше,че ЛЕВ няма да плати заради отказа на България от петролопровода "Бургас-Александрополис".Само 2-3 месеца по-късно като поп плати 6 милиона евро неустойка на руснаците.
,,,

2012.09.14 | 22:56

14
Така става в нашта мила родина. Сменят се управниците и веднага следва смяна и на висшия ешалон чиновници. Тия дето всъщност са подписвали договорите и приемали готовото оборудване се уволняват. Новите са некомпетентни и не знаят за кво иде реч. Освен това сегашните са показали, че не обичат и да четат. Боко само "натиска копчетата" и си прави разходки нагоре надоло. лично аз съм по- склонен да вярвам на "Росатом", отколкото но бойковите "калинки". Както се казва да ни е честита новата придобивка за 1 млрд.
Бойко Велчев

2012.09.14 | 22:55

12
Адаша си го бива! Руснаците са изпаднали в паника заради разследването на ЕК и може да натворят и други простотии! Путин разбира, че след 4-5 години няма да има нито един клиент на газ в ЕС и страната му, която разчита само на износ на енергийни ресурси ще го закъса здраво! На Бойко му е нужен още един мандат и от руските агенти в БСП няма да има и спомен! Самите руснаци ще ги ликвидират!
Азимут

2012.09.14 | 22:55

13
Я виж в нета какво произвежда Русия освен суровини и тогава давай оценка кой и защо ще го закъса ! Ние освен скандали , курви и наркотрафиканти друго не произвеждаме като хората !

2012.09.14 | 14:38

5
Вярно - могат да ликвидират някого, свързан с Лелене, защото са взели парите, а не са свършили работата. В тези среди и за такива суми - прошка няма. Да не си на мястото на замесените. Сигурно им е нервно.
??????

2012.09.14 | 21:32

11
Преди една година, април 2011 г. , премиерът много убедително отстояваше в телевизионния ефир, колко необходима е АЕЦ „Белене". Това е в края на втората година от неговото управление, т. е. той е знаел какви са икономическите параметри на този проект. Колко е платено досега? Колко предстои? Никой не дава обяснение, защо е тази смяна на позицията.

2012.09.14 | 21:21

10
Спокойно, 2017 като затворим Козлодуй (защото, честно кзано, ще се учудя руснаците да удължат срока на експлоатация след тея педалски изцепки), тогава не на колене, ами по гръб ще се влачим да молим руснаците да строим нова АЕЦ. Въпреки че кой знае, ако по някаква случайност (или по-скоро поради купуване на изборите) ГЕРБ все още са във властта, тогава ще си плащаме като попове на турците за техен ток от АЕЦ на три пъти по-високи цени, отколкото сега. Ама какво да се прави, българският народ от освобождението насам е толкова тъп, че и чеп за зеле не става от него.
Поправка

2012.09.14 | 12:31

3
През 2025 година затварят АЕЦ Козлодуй ! Другото е вярно !

2012.09.14 | 21:20

9
Ти си зомбиран ,бе човече.Маниакалното ти русофобство,не е мярка за безпристрастно и логично обосновано доказване на тезата,която представяш.Истината е,че без мощна енергетика сме обречени.Огледай се,за поведението на Румъния и Турция в тази насока.Какъв вариант предлагаш,след като затвориме още 2 реактора след някоя година,Днешните цени на тока,както за бизнеса,така и за теб и мен,ще ни се струват сладък сън.
Валентин

2012.09.14 | 12:34

4
Няма нужда да се обиждаме, ти почваш пръв и това говори че си надолу в хранителната верига. Не съм русофоб, просто погледа ми стига по далече от "каквото прави съседа и аз". Във Франция се изгражда футуристичен реактор за ядрен синтез ITER. В сащ правят още по-голям проект NIF. Ти, какво предлагаш, да си монтираме остаряла технология дори по стандартите на АЕЦ? какъв е смисъла като до 20г ще има работещи токамаци и реактори за които не си чувал. А, знаеш ли че в момента Бил Гейтс и компания изграждат обикновен реактор, който разгражда 99% от радиоактивното гориво? за сравнение сегашните дори най-напреднали успяват да използват едва няколко процента. Това значи, че утре ако изградим такъв реактор няма да има нужда да складираме някъде отпадъците и да плащаме на русия милиони за дългата процедура. и да русофоб съм, но нямаше да бъда такъв, ако Русия бяха на технологично и социалното ниво на запада, ако не бяха сторили толкова много безчинства към България.. как може някой да гледа с добро око към Русия като те ни разрушиха държавата.. това за мен са национални предатели и нямат право да се наричат българи.

Добави коментар

Водещи новини