Даниела Везиева: Конвергентният доклад няма да ни вкара в Еврозоната от 1 януари 2025 г.

  • 26 септември 2024 21:44

  • 655
  • 0
Даниела Везиева: Конвергентният доклад няма да ни вкара в Еврозоната от 1 януари 2025 г.
© Bulphoto (архив)

Имаме недобра политика в областта на публичните финанси, тежка демографска криза, имаме повече разходи за пенсии, увеличаване на доходите, без това да е обвързано с производителността на труда. Увеличаваме размера на пенсиите намаляват работещите. Това води до нещо, за което говорим от месеци - трябва ни дългосрочна визия за развитието на страната. Това заяви бившият министър на икономиката Даниела Везиева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни очакванията до края на годината България да стане пълноправен член на Шенген, но допълни, че  Шенген се променя.

"Германците се затвориха, засилиха сухопътния контрол. Познатите стандартни мерки не вършат работа. Трябва да имаме регионална политика за развитието си за следващите 10-15 г.", призова Везиева. 

ЕК потвърди: Румъния и България са напълно подготвени за цялостно присъединяване към Шенген

Според нея правилната позиция е политиците да се доверят на експертите и гласът на разума да надделее.

"Наслушахме се на скандали, видяхме, че това не е правилният подход. Загубихме смисъла на гражданското общество, Драги казва също, че трябва да забравим за социалните придобивки", каза бившият икономически министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Везиева е на мнение, че финансовата и икономическа стабилност не са свързани само с нивото на инфлацията. 

"Какво като поискаме  конвергентен доклад - този доклад няма да ни вкара от 1 януари в Еврозоната. Последните 4 г. имаме бюджет, който не е гъвкав, над 60% от разходите са свързани със заплати, осигуровки, не се решават кризисни проблеми. Трябва да има буфер, от който да се взимат пари при кризи", убеден е бившият министър.

Даниела Визиева е категорична, че хората, които не гласуват, наказват себе си, не политиците.

"Нека сме разумни, до помислим за себе си. Влизаме в турбулентност, ще влезем с бюджет, базиран на сегашното състояние", предупреди гостът.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини