Плевнелиев: Моята битка не е срещу Радев, моята битка е за България

  • 18 септември 2024 18:02

  • 1492
  • 36
Плевнелиев: Моята битка не е срещу Радев, моята битка е за България
© БТВ

Не очаквах реакцията, не му и отива, защото той е държавен глава на всички българи. Той би следвало да бъде държавен глава и на тези, които го критикуват. Един държавен глава трябва да бъде благороден. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, президент 2012-2017 г. за изострения тон между него и президента Румен Радев.

"Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото е дал ген. Димитър Петров и ген. Николай Русев, а не за своя бизнес, когато Пеевски и Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото са дали ген. Петров и ген. Русев, нека да им искат оставките", заяви президентът в понеделник в отговор на въпрос за поисканите от Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и Росен Плевнелиев оставки на командирите на Военновъздушните сили и на авиобаза "Граф Игнатиево".

Генерал Радев, президентът Радев още не е разбрал основния урок в политиката – рейтингът на един политик не се мери нито по битките, които е спечелил, нито по отговорите на критиките, успехът се мери единствено с оценката на обикновения човек. Ние само можем да гледнем къде е била държавата по мое време – в последна година от моя мандат 25 държавни глави посетиха България. Моята битка не е срещу Радев, моята битка е за България, заяви Плевнелиев.

Той отбеляза, че може да обясни защо е поискал оставките на висшите военни.

Учуден съм от тази гневна реакция на държавния глава. В последните 3 г. - три катастрофи, трима загинали. Задавате си въпроса някой понесе ли отговорност или само пилотите? Ще замажем ли отново случая и после само пилотът бил виновен? Затова се противопоставям на тази система във Въоръжените сили, добави бившият държавен глава.

Той разказа и случай от началото на своя мандат, за който поясни, че е не е излизал наяве досега.

През 2012 г. има учение в пловдивска база. МиГ-29 излита и в момента на излитането се подпалва. Пилотите успяват да насочат машината встрани от едно село и катапултират, остават живи. Тогава поисках от началника на Въоръжените сили ген. Константин Попов министъра на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март да дадат пресконференция и да обяснят какво се случва, а не да казваме на журналистите, както направи Радев, че задават глупави въпроси. Ген. Попов и министър Ангелов казаха, че не искат да има такава пресконференция, защото зам.-началникът на Военновъздушните сили и ръководител на учението ген. Радев не е готов да излезе и да обясни. В крайна сметка излезе, че ген. Попов даде обяснение, министър Ангелов даде обяснение, а ген. Радев не даде. Когато е хубаво, обираме лаврите, когато не е – прехвърляме вината, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Ако има толкова системни грешки постоянно, не само пилотите са виновни. Ако трябва да се правят толкова сложни маневри на малка височина, не само пилотите са виновни. Ако искаме да разберем, истината и да се понесе отговорност, трябва да бъдат отстранени ръководителят на учението и неговият пряк началник. Но се съмнявам, че това ще стане. Какво разбрахме преди две години, когато загина пилот в Шабла, какво стана, когато падна самолет Су? Проблемът е системен, не опира само до тези, които вземат решенията, а и до тези, които поемат отговорност, добави той.

Радев: Пеевски да рискува живота си за България и тогава да иска оставките на ген. Петров и ген. Русев

По думите му реакцията на Министерството на външните работи на нападките на Република Северна Македония срещу страната ни е добра. Трябва да продължим да бъдем отговорен фактор за стабилност в региона. Не трябва да влизаме в провокациите на едно ново правителство на РСМ. Не мисля, че сегашните управляващи искат да интегрират РСМ в Европейския съюз. Както е казал Наполеон, когато нямате кауза, имате нужда от война. В основата на идеологията на тази политическа партия, която взе властта, е агресията. Ние трябва да отговорим, но да се държим на ниво, да обясним нашата кауза. Защото България не успя да обясни добре своето вето, не успя да се позиционира добра като стратегически играч в региона. България трябва да бъде по-мъдрият, да се държи на ниво и да обясни своя план на партньорите ни – Европейския съюз и САЩ, отбеляза Плевнелиев.

Бившият президент коментира и вътрешнополитическата ситуация.

Това, че България днес няма план, няма посока, е резултат от високо вдигнатата с юмрук на президента Радев. Ако не промени подхода си, тепърва Радев ще изпие горчивата чаша. Той се позиционира като алтернатива и иска да вземе властта. Но Конституцията казва, че държавният глава трябва да прави точно обратното – когато е криза, президентът трябва да работи с всички и да взема решение. А той стои отстрани и чака да дойде неговият час, подчерта Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Голямата трагедия е, че евроатлантическите сили у нас не могат да работят заедно по стратегически цели като еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост, които могат да променят България. Ставам все по-голям песимист, защото виждам, че Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически не са готови да приемат факта, че трябва да седнат на една маса. При скорошна среща с Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически разбрах, че отново нищо няма да правят с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Те са разбрали, че избирателят ги е ударил, а тези, които гласуват за тях, не искат те да работят с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Борисов е гъвкав, видял е много, но той пък с кого, ако не с "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Оставам песимист, че най-лошото тепърва предстои. Подходът трябва да се промени, каза още бившият държавен глава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1492 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
Цв

2024.09.18 | 21:15

36
Човек, може да си известен в някои бизнес среди, но политик никога не си бил и няма да станеш,!!

2024.09.18 | 21:15

35
Тоя смешник иска пак да се кандидатира за президент
Кър

2024.09.18 | 21:13

34
Моята Борба Нацист мръсен

2024.09.18 | 21:13

33
ВЕДНАГА ДА СКРИВАТЕ ПЛАШИП УТАРНИКА И ДА МУ ДАДЕТЕ ХАПОВЕТЕ , ОТИ ДЕСА Е ПАК У КОМШИЯТА , А ПЪК И ДРУГИЯ ЧАКА РЕД.
????

2024.09.18 | 21:13

32
Ако е така, и Сте за България, можете ли да КАЖЕТЕ другарю Плевнелиев, ЗАЩО НИКОЙ НЕ ТЪРСИ: НОЩНОТО ШКАФЧЕ, ПЪТНАТА КАРТА, ПАРИТЕ от ХАЗАРТА, ИСТИНАТА за "БарселонаГЕЙТ-ИстамбулГЕЙТ",............ и т. н.,........ и т. н.,..............?!
Бай Иван

2024.09.18 | 20:54

31
Това подобие на мъж, лакеят на Борисов, вместо да се покрие в дън земя, се осмелил да критикува истинските мъже.

2024.09.18 | 20:53

30
Абе гей на гейовете

2024.09.18 | 20:05

23
ЗАБРАНА ЗА ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ. И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ ПО ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ. ЗАЩО САЩ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ И ПОСТАВЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ГЕНОЦИД!????
Ха, ха, ха

2024.09.18 | 20:48

29
ЗАЩОТО, КА.ТИЛА ТОЧНО САЩ ПРАВЯТ ГЕНОЦИДА.ТЕ СА ИЗБИЛИ 800 МИЛИОНА ИНДИАНЦИ, ТА ЗА ЕДНИ БЪЛГАРИ ЛИ ДА ГИ Е ЖАЛ. ЛОШОТО Е ЧЕ, СИ ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД И НЕ ГИ РАЗБИРАШ ТЕЗИ НЕЩА.

2024.09.18 | 20:38

28
Санитарите идват,бягай бързо
Бочко

2024.09.18 | 20:21

27
Ще има пляс зад врата ...

Добави коментар

Водещи новини