Вицепрезидентът: Ако позволим загубата на права, означава, че сме изгубили голямата идея за богата, свободна и обединена Европа

  • 18 септември 2024 10:15

  • 251
  • 2
Вицепрезидентът: Ако позволим загубата на права, означава, че сме изгубили голямата идея за богата, свободна и обединена Европа
© Президентство

Във времена на несигурност, породена от следващи една след друга кризи, на война в центъра на Стария континент е особено важно да запазим нашите ценности, които правят Европа различна, богата. Сигурна съм, че решения на кризите ще се намерят, стимули за развитие ще се родят. Ако позволим обаче да губим права, да пренебрегваме разговора за гаранциите за тях, означава, че сме изгубили великата идея за свободата, равенството и братството. С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , приветства гостите на тържественото отбелязване на 145-годишнината на българо-френските дипломатически отношения.

Честването беше организирано от посолството на Френската република съвместно с Френско-българската търговска и индустриална камара.

Гости от Франция бяха заместник-председателят на Сената и председател на групата за приятелство с България Лоик Ерве и Оливие Кадик – сенатор, отговарящ за французите, които живеят в чужбина.

В приветствието си вицепрезидентът изтъкна, че Франция е сред първите, които признава Княжество България за равноправно с останалите държави. „Началото на българо-френските дипломатически отношения напомня за първите стъпки на новата българска държава, за избавлението на един народ, който току-що е получил свободата си след петвековно робство и самочувствието, че отново има своя държава и място на европейската политическа карта“, посочи Йотова.

Тя подчерта силното френско влияние върху България и българите още преди Освобождението и след него с пристигането на първите специалисти по пощи и съобщения, по строителство на пътища, първите учители.

„Днес отношенията ни продължават с още по-голяма сила заедно в европейското семейство. За мен Френската република ще продължи да бъде един от двигателите на Европейския съюз“, отбеляза вицепрезидентът и припомни инициираната от президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на мащабна конференция за бъдещето на Европа.

Тя изрази своята убеденост, че е обща целта за силна Европа, която да утвърждава своята лидерска роля на международната сцена, да има собствена система за отбрана и сигурност, да бъде най-бързо развиващата се икономика.

Илияна Йотова за ресора, който получи България в ЕК: Малко съм разочарована

Франция е сред водещите търговски и икономически  партньори на България, френският бизнес е един от основните инвеститори в страната с ярко присъствие в структурни сектори като промишленост, нови технологии, услуги, подчерта вицепрезидентът. Йотова увери, че въпреки нестабилната политическа обстановка българската икономика се развива в условия на стабилност, предсказуемост и сигурност.

„Политиците са в дълг. Не съм от хората, които хвалят без покритие или виждат само несполуките. Знаем, че трябва да свършим много работа, за да бъде България държава на сигурност и ред, с активна демокрация. Надявам се скоро да извървим и последните важни стъпки към Шенген и еврозоната. Ползите за развитието на бизнес отношенията са безспорни“, заяви вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
251 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.09.18 | 10:55

1
А защо тогава с чорапов ни влачите към путинизма? В алкашия има много права ли? Там пращат за 11 години в затвора, за това че човека е излязъл с празен лист да протестира. Няма и фума на него. Това ли са вашите мечтани права? Говнояди лицемерни.

2024.09.18 | 11:17

2
Щото па те демократичните капиталисти не превърнаха протестите в манифестации, трябва да искаш разрешение за протест и за мястото му, трябва също така да протестираш мирно и кротко, демек манифестация другарю демократ.

Добави коментар

Водещи новини