Журналист: България е в една по-слаба позиция, защото нямаме редовно правителство

  • 18 септември 2024 08:49

  • 533
  • 3
Журналист: България е в една по-слаба позиция, защото нямаме редовно правителство
© Фейсбук

Какво включва ресорът "Стартъпи, изследвания и иновации", който получи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в проектосъстава на новата Европейска комисия? Търсят ли се конкретни специалисти, които да са експерти в ресора си, или говорим за ребус от баланси? Темата в „Здравей, България” по Нова телевизия коментира журналистът и кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел Момчил Инджов.  

България е в една по-слаба позиция, защото нямаме редовно правителство. Имаме служебен кабинет, което автоматично ни дърпа малко надолу. Тоест ние сме с една обиколка назад. Едно е комисарят да бъде предложен от редовен кабинет, който знае, че ще управлява и ще контактува с Европа. Друго е временно правителство да издигне такава кандидатура. Хората в кабинета в момента си знаят, че са временно там и не си дават толкова голям зор. Самият Димитър Главчев още преди няколко месеца, когато за първи път стана служебен премиер, беше казал, че предпочита това да го направи редовното правителство", заяви Инджов. 

По думите му еврокомисарят е като министър.

Захариева: България получи един от ресорите на бъдещето

 "В немалко случаи той е политическа фигура. Да вземем едно външно министерство. Външният министър е политическа фигура. Той не е дипломат от кариерата. Дипломати от кариерата са зам.-външните министри и кадровите служители на това министерство. Министърът е просто една политическа фигура, която идва и си отива. А дипломатите от кариерата си остават. В немалка степен същото нещо се случва и в Европейската комисия", подчерта той. 

И даде пример с еврокомисаря по отбраната Андрюс Кубилюс, който няма нищо общо с военното дело. "Но тов важи и за министрите на отбраната в европейските страни. Те също не са кадрови военни", обясни той. 

Инджов посочи още, че "теоритично винаги има опасност на някой от кандидатите да бъдат зададени неудобни въпроси, касаещи вътрешнополитическата обстановка в страната ни".

Последвайте канала на

Десислава Станева
533 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.09.18 | 09:34

1
Нямаме правителство, но пък имаме резидент русофил предател, партия копейковци, патрия червени, партия смешници, партия чалгари, партия мутри гробари, партия (разроила се на две) анти ЕС турци... В каква силна позиция да сме?
интересно

2024.09.18 | 11:54

2
непослушната двойкаджийка Унгария с редовното правителство какъв ресор получи?
проверихме

2024.09.18 | 11:56

3
Оливер Вархеи от Унгария - здравеопазване и хуманно отношение към животните; Да, Волгин пак се изказа НЕПОДГОТВЕН, но по по правилните Мордор-тези!

Добави коментар

Водещи новини