Атанас Пеканов: Ще загубим поне 500 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост

  • 16 септември 2024 10:02

  • 823
  • 5
Атанас Пеканов: Ще загубим поне 500 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост
© Нова телевизия

Бившият вицепремиер по управление на европейски средства в служебния кабинет „Донев“ Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,  коментира темата за Плана за възстановяване и устойчивост. В студиото на „Здравей, България“ той заяви, че най-вероятно ще загубим поне 500 млн. лв. от ПВУ, защото България се бави с реформите, за които се е подписала пред Европейската комисия.

„Успехът на България идва, когато правим не толкова лесни неща и трудни реформи. Планът за възстановяване и устойчивост е една такава програма от различни промени. Той беше писан от много кабинети, доста труд беше хвърлен и аз съм много притеснен, защото темата остана на заден план по времето на „сглобката“, посочи Пеканов.

Бившият вицепремиер обяви, че подкрепя твърдението на „Продължаваме Промяната-Демократична България“. „Трябва да се случат тези три закона – за избора на състава на Антикорупционната комисия, Закона за личния фалит и Закона за защита на потребители, които подават сигнали за корупция“.

По времето на управлението на Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, е направено последното плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

ПП показаха джентълменското писмо до ГЕРБ

„През 2020 г. всички страни членки се обединиха, че ще има европейски средства, но срещу условия и реформи. Те са разписани за всяка една страна. По време на кабинета „Петков“ Планът беше приет такъв, какъвто е. Сега се движим по стъпките, които трябва. През 2022 г. няма други плащания, ние трябва да приемем тези три закони, плюс още няколко мерки“.

„Ако не ги приемем Европейската комисия ще ни накаже и ще ни вземе част от парите по второто плащане. Целият оставащ план е 10 млрд. лв., второто плащане е 1,5 млрд. лв., от които предполагам, че ще загубим поне 500 млн. лв. Защото има още неща, които не сме свършили. Прави са колегите от ПП-ДБ, че трябва да се случат тези три закона”, допълни Пеканов.

Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, обясни, че целият план е 12 млрд. лв. „От тях сме взели 2,7 млрд. лв. или 25% по време на служебния кабинет. Оттам нататък няма повече получени пари, остават две години. Ние сме на второто плащане от осем”.

По думите му Италия, Испания, Гърция и Хърватия са взели вече над 60% от сумата, която им се полага.

„Когато имаше мнозинство в парламента и Асен Василев беше финансов министър трябваше да се занимава с ПВУ, вместо с Конституцията. Проблемът трябваше да се реши тогава, сега в тези плаващи мнозинства да променяме закони, не съм сигурен как ще се получи”,

За да конкретизира в детайли Пеканов уточни, че това са средства например за метрото на София, санирането на сградите, закупуването на хеликоптери, ремонтните дейности по училищата. „Това са неща, които няма да се случат, няма да можем да ги платим”.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
823 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.09.16 | 15:22

5
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy
фърфарок

2024.09.16 | 12:58

2
абе това лапи още ли ще се прави на многознайко
браво

2024.09.16 | 14:48

4
Напиканов - президент !!!

2024.09.16 | 13:24

3
Това "лапи" е изключително образовано, интелигентно и знаещо момче /само на 33 години/. Завършило е Виенски икономически университет! Той не се полакоми за политически пост, остана икономист и финансист
Емѝ...Ахмед Муса ми бърка в анала-КА.ТИЛА ИБАНИЯ

2024.09.16 | 10:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN

Добави коментар

Водещи новини