Президентът Радев към Силяновска: България винаги е била открита за диалог с РСМ

  • 13 септември 2024 18:41

  • 1127
  • 1
Президентът Радев към Силяновска: България винаги е била открита за диалог с РСМ
© Президентство

България очаква изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Гордана Силяновска да се превърне в последователна политика на правителството на Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1319

Това е позицията на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който проведе днес среща в президентската институция с президента на РСМ, съобщиха от прессекретариата на президентството. Президентът на югозападната ни съседка е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верди. 

Президентът Радев ще се срещне с президента на РСМ Гордана Силяновска

По време на срещата президентът Радев подчерта, че диалогът на най-високо равнище между двете държави следва да е активен и да стимулира работата на правителствата, бизнеса, както и двустранния обмен в сферата на образованието, науката и културата. 

България винаги е била открита за диалог с РСМ и очаква той не само да спомага за двустранното културно сближаване и икономическото сътрудничество, но и посредством него да се постигне решение на отворените въпроси в нашите отношения. Те трябва да се решават на основата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, на подписаните към него протоколи и на Заключенията на Европейския съвет от лятото на 2022 г., приети с единодушието на всички държави-членки на ЕС и със съгласието на РСМ, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава добави, че това е пътят към отварянето на преговорния процес за пълноценна европейска интеграция на нашата съседка в интерес най-вече на младите хора в страната, а това ще бъде позитивен знак и за целия регион.   

Президентът Радев призова също така за много по-активни общи усилия от страна на България и РСМ за изграждането на Транспортен коридор 8, който е от ключово значение за свързаността и сигурността в Югоизточна Европа и ще създаде качествено нови условия пред бизнеса, туризма и ще насърчи инвестициите в регионален план.

 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1127 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.13 | 20:57

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини