Смилов, политолог: Много от избирателите на ДПС ще се ядосат

  • 13 септември 2024 08:10

  • 3531
  • 13
Смилов, политолог: Много от избирателите на ДПС ще се ядосат
© Novini.bg/ Булфото

Всички основни критики срещу ДПС - и корупционните практики, и неформалното и нелегитимно влияние върху институциите, бяха потвърдени от самото ДПС в рамките на скандалите, които се разиграват.

Това каза в интервю за БНР Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Румен Йончев: ДПС няма нужда от спасителен пояс, те са траен фактор в политиката

Пеевски успя да вземе предимство, но в дългосрочен план участието му в българската политика и управлението на страната става още по-проблематично, защото разполага с недопустими ресурси, изрази мнение той.

Явно напрежения са се трупали, но разделянето стана по повод съставянето на правителството на малцинството на ГЕРБ с първия мандат. Тогава, за да не мине това правителство, за което г-н Пеевски беше намерил нужното мнозинство от 5-6 човека от "Величие", самото ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с на практика се разцепи, припомни Смилов. 

И Доган, и Борисов се изплашиха, че в дългосрочен план това мнозинство ще доведе до негативи и за двете партии, изтъкна той. 

Политологът изрази разочарование от решението на ВАС, което по думите му не е било толкова добре документирано, колкото това на ЦИК.

Има напълно блокирана партия с двама лидери. Единият желае едно, другият – друго. Органите на тази партия не могат да вземат решения с нужните мнозинства. Неутралните институции не би трябвало да вземат страна в такъв спор, отбеляза Смилов в предаването "Преди всички".

"ВАС, вместо да вземе този балансиран и неутрален подход, с аргументи, които са доста спорни не само политически, но и юридически, даде предимство на фракцията на Делян Пеевски."

Аргументът първи по време – първи по право е доста слаб, посочи политологът относно регистрацията на партията за изборите.

"Тук имаме резултат, който се преследва, и се търсят аргументи, които са доста спорни и изглеждат нелогично. Съдът отказа да разгледа казуса по същество – че ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с е блокирана партия и няма как да заяви воля в една или друга посока. Името ѝ не може да бъде използвано от един или друг играч без помощ от приятелски институции."

Запитан какво следва от решението на ВАС и може ли Пеевски да разчита на избирателите на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, Даниел Смилов прогнозира, че "сериозна част от избирателите на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще бъдат много притеснени, ако не и ядосани от такъв опит за партийно рейдърство, защото наистина имаме вземане на официалното име чрез държавни институции".

Пеевски ще си спечели доста врагове сред част от електората на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Той разчита по-конформистки настроената част от електората, допълни той и не изключи "отлив на гласуващи заради тези неразбории вътре в партията".

Причината за разпадането на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с са различните визии на Доган и Пеевски за бъдещето на тази формация, смята политологът. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3531 13

Коментари 13

Добави коментар

2024.09.13 | 11:46

13
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy
свинчо

2024.09.13 | 11:11

12
С ВИНЧО СЕ МИСЛИ ЗА БЕЗСМЪРТЕН НО У ВИ КРИЕ СЕ
Май

2024.09.13 | 11:09

11
Коледа ще подрани :)
То мани че ще се ядосат

2024.09.13 | 11:08

10
Ма ще проядат свинско :)
свинчо

2024.09.13 | 08:26

1
шиши връщай парите скапан шопар да не хвъркнеш в въздуха

2024.09.13 | 10:36

9
Такива се мислят за бeзсмъpтни. tpaктopа беше същия капyт и къде е сега?
Реалист

2024.09.13 | 10:18

4
Разцеплението в ДПС е както в цялата държава-Изток-Запад!!!! ЕС+НАТО или БРИКС+Путин и Северна Корея.Доган като стар ДС агент винаги е бил русофил,против Евроатлантическото бъдеще на България.Делян Пеевски,независимо от статута си на мутра,е про Европейски и про Натовски настроен.Затова се разцепи ДПС,Доган иска Изток и Путин,Пеевски ЕС и НАТО.Затова Доган блокира избирането на правителство на ГЕРБ+ПП-ДБ+ДПС и предприе атака срещу отрочето си Пеевски,създаден именно от него!!!
ДОГАН ЗЕМЕДЕЛЕЦ

2024.09.13 | 10:33

8
БРАВО БРАТ ..., АПЛОДИСМЕНТИ ... ИЗЧЕРПАТЕЛЕН ОТГОВОР . .
шишко

2024.09.13 | 10:28

6
свинчо е атент на америка

2024.09.13 | 10:33

7
Свинчо е в списъка Магнитски и в америка биха го заключили. Говноядче.
свинчо

2024.09.13 | 10:22

5
шиши е към спермине от сащ защото е магнитски

2024.09.13 | 09:58

3
Доган е победен и царството му приключи. Пътник е.

2024.09.13 | 09:11

2
ШАЙКАТА ИЗРОДИ НЯМА ИЗБИРАТЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини