Делян Добрев: Русия няма основания за иска от 1 млд. евро

  • 11 септември 2012 16:24

  • 2222
  • 10
Делян Добрев: Русия няма основания за иска от 1 млд. евро
©

Няма никакви основания за цитираните над 1 милиард евро поискани от Атомстройекспорт, уверени сме, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна. Това каза министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти днес в Ерусалим във връзка с цитирана информация за искане на Атомстройекспорт.

Има внесен иск и писмо до националната електрическа компания. Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с Росатом и Атомстройекспорт. Ние сме изготвили нашата защитна позиция. Работим с най-добрата адвокатска кантора в света за дела срещу Русия /Уайт енд кейс/ и в продължение на тези шест месеца изготвихме защитната си позиция, каза още министърът. Той припомни, че през 2006 година е проведен конкурс, който е бил опорочен от самото му начало. По думите му днешната ситуация е в резултат от извършено тогава предателство срещу българската държава. Министърът призова прокуратурата да излезе със заключения по проверката както за конкурса, така и за допълнителните споразумения. Трябва да се потърси отговорност и от лицата, които са се облагодетелствали от сключването на договор за над 200 млн. лв., който надхвърля две хиляди пъти прага на обществените поръчки, смята Добрев. Според министъра тези средства са дадени от руската страна на български фирми.

Делян Добрев призова Народното събрание да сформира временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурса и
как са сключени договорите. На въпрос дали остава вариантът за произведения вече реактор, министърът отбеляза, че именно това озадачава българската страна. Ние заявихме, че сме готови да използваме готовияреактор за строителството на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй. Като се върна в България ще говоря с Росатом , ще помоля и премиера на разговори с президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 при негова визита да коментира също този въпрос, за да имаме яснота, добави Добрев.

Последвайте канала на

БТА
2222 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2012.09.12 | 13:16

6
Тоя сополанко, по-добре да не се изхвърля толкова, защото ако ни осъдят направо да си подава оставката смешник! То те от ГЕРБ всичко им е така, казват това никога няма да се случи и след някой месец точно това става!
Селяка

2012.09.12 | 13:16

7
Делянчо , могат мойто момче и така ще ни го набутат защото вие си играете с най големите и все е***ани ще ходим . То не бе САЩ не бе Русия . Такова чеверме ни правят ,че няма мърдане .Ние в Европа ли сме или сме част от Русия и САЩ. Все с големите се мерите.
П

2012.09.12 | 08:23

1
не ни правят чеверме в порното се казва DP т.е. двойно проникване едните отпред ,другите отзад яко ни го бутат.....

2012.09.12 | 13:16

8
Ми да съдиме предишното правителство!
Полковник

2012.09.12 | 08:23

2
Тоя бузльо що не се прибере под полата на жена си и да спре да ломоти с големите си джуки!
HOLOKOSTA

2012.09.12 | 08:23

3
ami , ako VSE PAK NI OSADIAT....
Уил Смит

2012.09.12 | 08:23

4
За съжаление - ще си го отнесем, барабар с топките! Освен, ако не си преподредим държавата, ревизираме договорите и започнем работа в Българдки, а не чуждестранен интерес. Освен, ако преди това не отнесем продалата на за жълти стотинки на САЩ и Турция ГЕРБ-ерастка сган на всички нива, ама заедно с всички, пожелали (и получили комисиони заради АЕЦ "Белене"! Включая Р. Овч и компания. Включая всички енергийни мафиози и банкери, настанили се като "посредници" във всяка сделка... А момченцето, по скоро Уеслианският пикльо Добрев, да си погледне конците, с които го дърпат кукловодите!
onq s konq

2012.09.12 | 13:17

9
Не энам какво очаквате да ви каже момчето,но поне не е корумпирано.Естествено всички сме наясно какво е положението и каквото ще става-да става.По добре с 1млр. евро наэад,отколкото 20.А само си представете на какви цени щяха да ни продават урана руснаците,след като имаме горчив опит с най-скъпия гаэ и нефт в Европа.Евала на комунистите-ще вляэят в книката на Гинес эа наглост:първо прибират парите за централата в банковите си сметки,второ-иэполэват ситуацията эа се намъкнат отново във властта.
КОСТАНИДИС

2012.09.12 | 13:17

10
Вулгарите ше ги лашка сибирска мечкаdeveju
vibreishan

2012.09.12 | 12:52

5
Абе този Хасковски бек пак се е изказал неподготвен.

Добави коментар

Водещи новини