Велислав Величков: Ще видим дали ВСС също става заложник на вътрешнопартийната битка в ДПС

  • 05 септември 2024 16:20

  • 814
  • 0
Велислав Величков: Ще видим дали ВСС също става заложник на вътрешнопартийната битка в ДПС
© Булфото, архив

Ако другата седмица стартира процедурата по избор на нов главен прокурор, това ще е провокация към съдебната система, парламентаризма и българското общество, заяви пред БНР Велислав Величков, "Правосъдие за всеки".

Прокурорската колегия ще обсъди на 9 септември предложението да бъде възобновена процедурата по избор на главен прокурор. След това то може да бъде внесено за обсъждане в Пленума на Висшия съдебен съвет. 

"Борислав Сарафов е изпълняващ длъжността вече година и три месеца и не виждам никакъв проблем да продължи да я изпълнява още половин или една, докато се състои процедурата за нов състав на ВСС. Този няма представителна легитимност", коментира още той. 

Председателят на ВАС Георги Чолаков: Ние сме извън мандат и се надявам скоро това да приключи

Освен това, настоящият състав на ВСС вече се забърка в няколко грандиозни скандала и показа своята липса на интегритет и морални критерии както при избора на Иван Гешев, така и при освобождаването му, а също и при посочването на Сарафов за изпълняващ длъжността".

Величков смята, че ако бъде стартирана въпросната процедура, "това ще означава, че някой се опитва да вземе политическо решение в своя полза и да постави удобен за него главен прокурор". "Вече става все по-ясно, че политическите поръчки идват от едно конкретно лице в държавата, което в момента иска да си гарантира безопасността чрез прокуратурата, а вероятно и чрез бъдещия председател на Върховния административен съд, чийто мандат също изтича, за да ги използва в битката по овладяване на партията си – имам предвид ДПС, както и на цялата държава. Другата седмица ще видим дали ВСС също става заложник в тази тежка вътрешнопартийна битка в най-корпоративната българска партия".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини