Край на продажбата на вейпове на непълнолетни

  • 05 септември 2024 11:58

  • 338
  • 1
Край на продажбата на вейпове на непълнолетни
© Pixabay

Забрана за продажбата, разпространението и употребата на вейпове сред непълнолетни лица гласуваха депутатите с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето. Промените бяха гласувани единодушно със 140 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“. 

Вносител е Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, който заяви преди гласуването, че със законопроекта се цели ефективна забрана за продажбата, разпространението и употребата на така наречените вейпове сред лицата до 18-годишна възраст. Той изказа благодарност на всички народни представители за ползотворната работа и подкрепа. Това е една битка, която ние сме длъжни да спечелим и гледайки всичко онова, което се случва в медиите, следващата битка, която трябва да проведем, е срещу употребата на енергийни напитки сред подрастващите. Може би това ще бъде първото нещо, което ще стартираме в следващия парламент, заедно с всички народни представители, защото битката за здравето на нашите деца е нещо, което е най-важно за целия български народ, заяви Ангелов, цитиран от БТА.

НС забрани продажбата на т. нар "вейпове" на хора под 18 години

Според приетите разпоредби изделия, различни от тютюневи изделия, са вещества, предназначени за въвеждане на дим или аерозол чрез вдишване в човешкото тяло, които не съдържат тютюн или никотин и може да се консумират чрез процес на горене, нагряване или изпаряване, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. По предложение на Стою Стоев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) бе приета редакционна поправка, с която се забранява рекламата на така наречените вейпове по радиото и телевизията. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
инж.Стоян Панчев

2024.09.05 | 12:04

1
точно така се засилва сивия сектор

Добави коментар

Водещи новини