Над 300 населени места останаха без вода - министър Петър Димитров обясни защо

  • 04 септември 2024 12:25

  • 447
  • 0
Над 300 населени места останаха без вода - министър Петър Димитров обясни защо
© Булфото, архив

Основен фактор за намалените водни ресурси са хидроклиматичните условия. Това каза по време на изслушване в парламента относно водната криза в страната служебният министър на околната среда и водите Петър ДимитровПетър ДимитровПетър Димитров е назначен за министър на околната среда водите в служебния кабинет с, цитиран от БТА. 

"Продължителното засушаване, високите температури, липсата на валежи, на снежна покривка, меката зима, липсата на пролетно пълноводие са комплекс от фактори, които се отразяват и водят до намаляване на повърхностния воден отток и на плитките подземни водоносни хоризонти", обясни той.

Как се оцелява седмици наред без вода в горещините?

По време на изслушването си министърът представи графика, като уточни, че според нея ясно се вижда, че липсва пролетното пълноводие. Димитров каза още, че данните на Националния институт по метеорология и хидрология, който изпълнява мониторинга на климатичните фактори и количеството на водите,  сочат, че обемът на речния отток общо за страната за юни т.г. е със 72% по-нисък в сравнение с юни 2023 г. Най-ясно е изразено това в Дунавския регион за басейново управление, където общият речен отток е с 82% по-нисък от измерения през същия месец на миналата година, каза министърът. За юли 2024 общият отток за страната е с 50% по-нисък от юли 2023. Най-сериозно изразено намаление има в Западнобеломорския регион с 63%. За август данните са подобни, докладва също Димитров.

Според министъра за решаване на проблема с климатичните промени, вследствие на които има засушаване, незабавно трябва да се привлече научната общност. Той посочи, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговаря за 52 комплексни и значими язовира. Действията са насочени към балансирано разпределение на наличния ресурс и насърчаване на ефективното използване на този ресурс, каза Димитров.

Искането за изслушване по темата с водната криза в страната бе направено от парламентарната група на „БСП за България“. Освен Петър ДимитровПетър ДимитровПетър Димитров е назначен за министър на околната среда водите в служебния кабинет с за мерките за справяне с водната криза ще докладват още трима служебни министри – на земеделието и храните Георги Тахов, на енергетиката Владимир Малинов и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова – Касабова.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини