До две години получаваме 20 електрически мотрисни влака

  • 04 септември 2024 10:58

  • 282
  • 0
До две години получаваме 20 електрически мотрисни влака
© Bulphoto

Договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, беше подписан в присъствието на служебния премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в в Гранитната зала в сградата на Министерския съвет.

Възложител на договора е Министерството на транспорта и съобщенията, а изпълнител - консорциум "Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка", съобщиха от правителствената информационна служба.

Стойността на подвижния състав е 511,4 млн. лева, а срокът за доставка е 2 години.

"Мисля, че всички сме щастливи от факта. 20 години не са купувани нови машини в България. Има локомотиви "Шкода", които са на моята възраст, които още се използват по нашите жп линии. Кооперацията със "Шкода" съществува с метрото в София, с тролейбуси. Има възможност за анекс към договора за мотриси за закупуването на още пет", обясни служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

"Този договор дава съществена крачка в развитието на железницата ни и железопътния транспорт като цяло", каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова.

Влаковете ще бъдат използвани за дългите железопътни маршрути в страната, каквито са София-Бургас, София-Варна и София-Русе.

Правителството подписва договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака

"Имаме дългогодишни отношения с България. Знаем, че има нужда от тези продукти. Можем да донесем допълнителна стойност към българските железници. Вече произвеждаме метровлакове за софийското метро. Също така ние чувстваме, че фокусът ни в Централна Европа трябва да бъде засилен", каза главният изпълнителен директор на "Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка", Петр Новотни, предава бТВ. 

Новите мотриси ще са с капацитет от минимум 300 седящи места. Предвидена е поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал. Развиват скорост от 160 км/ч.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини